Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food additives in meat products: Colours flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874634 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Prídavné látky v mäsových výrobkoch - Farbivá, zvýrazňovače chuti a arómy, stabilizátory, emulgátory, kyseliny a regulátory kyslosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Druhý diel príspevku prídavné látky v mäsových výrobkoch pojednáva o ďalších skupinách potravinových prídavných látok. Jedná sa o farbivá, zvýrazňovače chuti a arómy, stabilizátory, emulgátory, kyseliny a regulátory kyslosti. Zo skupiny farbív pojednáva o Allura červená AG, Brilantná modrá FCF, hnedá HT, košenila, extrakt z papriky, cviklová červená, kuler, riboflavín, karotény a Ponceau 4R. Zo skupiny zvýrazňovače chuti a arómy sú prebrané glutamány. Skupina stabilizátory stručne zmieňuje použitie fosforečnanov. V skupine emulgátorov sú prebrané mastné kyseliny so stredným a dlhým reťazcom a lecitín. Poslednou skupinou v tomto diely sú Kyseliny a regulátory kyslosti ktoré popisujú mliečnany, kyselinu octovú, citrónovú, mliečnu a glukono-delata-lakton. V príspevku sú zmieňované dôvody ich používania, doporučené množstvo ale taktiež obmedzenia pre niektoré skupiny mäsových výrobkov.

  • Název v anglickém jazyce

    Food additives in meat products: Colours flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators

  • Popis výsledku anglicky

    The second part of previous article additives in meat products are dealing further groups of food additives. Colours, flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators are described. A group of food colours discusses Allura Red AG, brilliant blue FCF, brown HT, cochineal, red pepper extract, beetroot red, caramel color, riboflavin, carotenes and Ponceau 4R. A group of flavor enhancers and flavorings are discus glutamate. Group stabilizers briefly mentions the use of phosphates. In the group of emulsifiers are described fatty acids of medium and long chain and lecithin. The last group in this article are acids and acidity regulators which describe lactate, acetic acid, citric acid, lactic acid and glucono delta-lactone. In the article are also mentioned the reasons for their use, the recommended amount but also restrictions for certain groups of meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    47-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus