Food additives in meat products: Colours flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874634" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874634 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Prídavné látky v mäsových výrobkoch - Farbivá, zvýrazňovače chuti a arómy, stabilizátory, emulgátory, kyseliny a regulátory kyslosti
Popis výsledku v původním jazyce
Druhý diel príspevku prídavné látky v mäsových výrobkoch pojednáva o ďalších skupinách potravinových prídavných látok. Jedná sa o farbivá, zvýrazňovače chuti a arómy, stabilizátory, emulgátory, kyseliny a regulátory kyslosti. Zo skupiny farbív pojednáva o Allura červená AG, Brilantná modrá FCF, hnedá HT, košenila, extrakt z papriky, cviklová červená, kuler, riboflavín, karotény a Ponceau 4R. Zo skupiny zvýrazňovače chuti a arómy sú prebrané glutamány. Skupina stabilizátory stručne zmieňuje použitie fosforečnanov. V skupine emulgátorov sú prebrané mastné kyseliny so stredným a dlhým reťazcom a lecitín. Poslednou skupinou v tomto diely sú Kyseliny a regulátory kyslosti ktoré popisujú mliečnany, kyselinu octovú, citrónovú, mliečnu a glukono-delata-lakton. V príspevku sú zmieňované dôvody ich používania, doporučené množstvo ale taktiež obmedzenia pre niektoré skupiny mäsových výrobkov.
Název v anglickém jazyce
Food additives in meat products: Colours flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators
Popis výsledku anglicky
The second part of previous article additives in meat products are dealing further groups of food additives. Colours, flavor enhancers and flavorings, stabilizers, emulsifiers, acids and acidity regulators are described. A group of food colours discusses Allura Red AG, brilliant blue FCF, brown HT, cochineal, red pepper extract, beetroot red, caramel color, riboflavin, carotenes and Ponceau 4R. A group of flavor enhancers and flavorings are discus glutamate. Group stabilizers briefly mentions the use of phosphates. In the group of emulsifiers are described fatty acids of medium and long chain and lecithin. The last group in this article are acids and acidity regulators which describe lactate, acetic acid, citric acid, lactic acid and glucono delta-lactone. In the article are also mentioned the reasons for their use, the recommended amount but also restrictions for certain groups of meat products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
47-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—