Potravinářská barviva ke zlepšení i stabilizaci barvy masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873728" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinářská barviva ke zlepšení i stabilizaci barvy masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Použití potravinářských barviv určuje v EU Nařízení (ES) č. 1333/2008. Oblasti zpracování masa se věnuje část D s kódovým označením 08. Nejčastější barvivo do masných výrobků je E120, což je po chemické stránce kyselina karmínová. Časté je také použití barviva z červené řepy, betaninu (E162). K zesílení barvy v potravinářství lze kromě barviv použít i tzv. barvící potraviny. Lídrem trhu s potravinářskými barvivy je společnost Chr. Hansen. V článku jsou popsány některé produkt této značky.
Název v anglickém jazyce
Food colours for improvement and stabilization of the colour of meat products
Popis výsledku anglicky
Regulation (EC) No. 1333/2008 on Food Additives lays down rules on food additives used in the EU. Part D with the code identification 08 describes the field of meat processing. The food additive E120 is the most common food colour used within the meat processing technology, being carminic acid from the chemical point of view. The additive from beetroot extract, betanin (E162) is rather frequent, too. In addition to food additives so-called food coloring ingredients can be also used in the food industryto improve the colour of meat products. The company Chr. Hansen is the leader of food additives market. The article describes some products of this brand.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
12-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—