Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

HEALTHY COLOURING OF MEAT PRODUCTS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882158" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882158 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/11:43882158

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    HEALTHY COLOURING OF MEAT PRODUCTS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    More than 100 yars in the meat technology is colouring of meat products based on the use and effects of salt mixed with sodium nitrite, additive that meat companies use as a colour fixer to turn their meat products a bright red fresh looking colour. In the salty meat, the presence of sodium nitrite used as a colour fixer compound form nitric oxide, which binds to the heme pigment and protects them from oxidation and consequently also protect the colour of products before change from red to unacceptablegray-brown colour. A serious lack of this colouring technology is that the decomposition of nitrite in meat form dangerous nitrosamines too, which have been already demonstrated in 1956. Nitrosamines have mutagenic, teratogenic and also powerfull cancer-cousing properties. For this reason the relationship between consuption of meat products and risk of civilizatin diseases was monitored by numerous epidemiological and clinical studies conducted in many countries. The results presented a

  • Název v anglickém jazyce

    HEALTHY COLOURING OF MEAT PRODUCTS

  • Popis výsledku anglicky

    More than 100 yars in the meat technology is colouring of meat products based on the use and effects of salt mixed with sodium nitrite, additive that meat companies use as a colour fixer to turn their meat products a bright red fresh looking colour. In the salty meat, the presence of sodium nitrite used as a colour fixer compound form nitric oxide, which binds to the heme pigment and protects them from oxidation and consequently also protect the colour of products before change from red to unacceptablegray-brown colour. A serious lack of this colouring technology is that the decomposition of nitrite in meat form dangerous nitrosamines too, which have been already demonstrated in 1956. Nitrosamines have mutagenic, teratogenic and also powerfull cancer-cousing properties. For this reason the relationship between consuption of meat products and risk of civilizatin diseases was monitored by numerous epidemiological and clinical studies conducted in many countries. The results presented a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AM - Pedagogika a školství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Health Education and Quality of Life III.

  • ISBN

    978-80-7394-303-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    65

  • Název nakladatele

    University of South Bohemia

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    Hluboká nad Vltavou

  • Datum konání akce

    11. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku