Masové konzervy bez dusitanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895218" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895218 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Masové konzervy bez dusitanů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo ověřit, zda je možné dusitan vynechat či nahradit pomocí jiných, zejména tzv. přírodních aditiv a zhodnotit vliv na vlastnosti masových konzerv. Byly vyrobeny tři partie konzerv ?Vepřové maso ve vlastní šťávě?: s dusitanovou solicí směsí, se solí bez přídavku dusitanů a s přídavkem preparátu na bázi kombuchy. Po zpracování a během skladování byl porovnáván vliv jednotlivých receptur na barvu, obsah dusitanů, oxidaci lipidů a senzorické vlastnosti masové konzervy. V závislosti na typu přidané látky byly kromě různého obsahu dusitanů zjištěny rozdíly zejména v barvě a senzorické odchylky.
Název v anglickém jazyce
Meat cans without nitrites
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to verify if the sodium nitrite in meat cans can be omitted or replaced by another, natural additive and how this additive would influence the final quality of meat product. Three types of cans were made: pork in the sauce a) with sodium nitrite, b) with salt and c) with kombucha. The influence of different treatments on colour, nitrite content, lipid oxidation and sensory analysis was monitored. According to treatments, varying content of nitrites, colour differences and sensory deviations were observed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-866-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
190-193
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě
Datum konání akce
27. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—