Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Masové konzervy bez dusitanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895218" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895218 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Masové konzervy bez dusitanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo ověřit, zda je možné dusitan vynechat či nahradit pomocí jiných, zejména tzv. přírodních aditiv a zhodnotit vliv na vlastnosti masových konzerv. Byly vyrobeny tři partie konzerv ?Vepřové maso ve vlastní šťávě?: s dusitanovou solicí směsí, se solí bez přídavku dusitanů a s přídavkem preparátu na bázi kombuchy. Po zpracování a během skladování byl porovnáván vliv jednotlivých receptur na barvu, obsah dusitanů, oxidaci lipidů a senzorické vlastnosti masové konzervy. V závislosti na typu přidané látky byly kromě různého obsahu dusitanů zjištěny rozdíly zejména v barvě a senzorické odchylky.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat cans without nitrites

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to verify if the sodium nitrite in meat cans can be omitted or replaced by another, natural additive and how this additive would influence the final quality of meat product. Three types of cans were made: pork in the sauce a) with sodium nitrite, b) with salt and c) with kombucha. The influence of different treatments on colour, nitrite content, lipid oxidation and sensory analysis was monitored. According to treatments, varying content of nitrites, colour differences and sensory deviations were observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-866-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    190-193

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě

  • Datum konání akce

    27. 5. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku