Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876429 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Karagenany jsou polysacharidy, které pochází z červených mořských řas (Rhodophyceae). Do potravin se přidávají pro svoji zahušťující schopnost a tvorbu gelu. Také mají stabilizační a emulgační schopnosti. Karagenany se využívají do masných a mléčných výrobků a do zmrzlin. Kyselina askorbová ovlivňuje stabilitu barvy a zvyšuje účinek dusitanu proti Clostridium botulinum v masných výrobcích. Cílem této práce je porovnání parametrů průměrné intensity barvy a typického odstínu pomocí obrazové analýzy v histologických preparátech modelových vzorků masných výrobků. Kyselina askorbová byla přidána do modelových vzorků v různých koncentracích: 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %,1 % a 10 %.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of ascorbic acid on the color intensity of carrageenan

  • Popis výsledku anglicky

    Carrageenan are polysaccharides, originating from red seaweeds (Rhodophyceae). They are added to food because of gel creation as a thikener. They have also stabilizing and emulsifying properties in food. They are used to meat products, milk products and ice creams. Ascorbic acid influence color stability and increases the effect of nitrate against Clostridium botulinum in meat product. The aim of the study is comparasion to mean intensity and hue typical of carrageenan by image analysis in histological section of model meat products. There were addected different concentration of ascorbic acid. Model samples were made in the line concentration 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %, 1 % a 10 %.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské

  • ISBN

    978-80-7305-799-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    38-40

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku