Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876429" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kyseliny askorbové na intenzitu zbarvení karagenanů
Popis výsledku v původním jazyce
Karagenany jsou polysacharidy, které pochází z červených mořských řas (Rhodophyceae). Do potravin se přidávají pro svoji zahušťující schopnost a tvorbu gelu. Také mají stabilizační a emulgační schopnosti. Karagenany se využívají do masných a mléčných výrobků a do zmrzlin. Kyselina askorbová ovlivňuje stabilitu barvy a zvyšuje účinek dusitanu proti Clostridium botulinum v masných výrobcích. Cílem této práce je porovnání parametrů průměrné intensity barvy a typického odstínu pomocí obrazové analýzy v histologických preparátech modelových vzorků masných výrobků. Kyselina askorbová byla přidána do modelových vzorků v různých koncentracích: 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %,1 % a 10 %.
Název v anglickém jazyce
The effect of ascorbic acid on the color intensity of carrageenan
Popis výsledku anglicky
Carrageenan are polysaccharides, originating from red seaweeds (Rhodophyceae). They are added to food because of gel creation as a thikener. They have also stabilizing and emulsifying properties in food. They are used to meat products, milk products and ice creams. Ascorbic acid influence color stability and increases the effect of nitrate against Clostridium botulinum in meat product. The aim of the study is comparasion to mean intensity and hue typical of carrageenan by image analysis in histological section of model meat products. There were addected different concentration of ascorbic acid. Model samples were made in the line concentration 0,001 %, 0,01 %, 0,1 %, 1 % a 10 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ: XX. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí konaná v roce 100. výročí založení Vysoké školy zvěrolékařské
ISBN
978-80-7305-799-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—