Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of principal component analysis method for characterization chemical, technological, and textural parameters of farmed and pastured red deer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43874431" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43874431 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2016.1180532" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2016.1180532</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2016.1180532" target="_blank" >10.1080/10942912.2016.1180532</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of principal component analysis method for characterization chemical, technological, and textural parameters of farmed and pastured red deer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sixteen male red deer (age &lt;1.5 year), both farm reared and pastured in Slovakia, were assessed with an emphasis on the variability of pH, chemical, structural, and textural parameters of their Musculus longissimus thoracis et. lumborum. Pastured deer had a higher pH than farmed deer. Regarding chemical compounds, meat from pastured deer contained less protein, fat, and ash, and regarding technological parameters, drip loss and cooking loss was higher when fried at 80°C. Meat cohesiveness was quite similar for both groups, while shear force was lower in pastured deer after being roasted in an oven and being fried, and it had less coefficients of variation than hardness. The total variation higher than 85% was explained by the first five principal components for pH, chemical, and technological parameters, and 86% for textural parameters. The principal component analysis illustratively divided the pastured and farmed deer according to the assessed parameters.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of principal component analysis method for characterization chemical, technological, and textural parameters of farmed and pastured red deer

  • Popis výsledku anglicky

    Sixteen male red deer (age &lt;1.5 year), both farm reared and pastured in Slovakia, were assessed with an emphasis on the variability of pH, chemical, structural, and textural parameters of their Musculus longissimus thoracis et. lumborum. Pastured deer had a higher pH than farmed deer. Regarding chemical compounds, meat from pastured deer contained less protein, fat, and ash, and regarding technological parameters, drip loss and cooking loss was higher when fried at 80°C. Meat cohesiveness was quite similar for both groups, while shear force was lower in pastured deer after being roasted in an oven and being fried, and it had less coefficients of variation than hardness. The total variation higher than 85% was explained by the first five principal components for pH, chemical, and technological parameters, and 86% for textural parameters. The principal component analysis illustratively divided the pastured and farmed deer according to the assessed parameters.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International journal of food properties

  • ISSN

    1094-2912

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    754-761

  • Kód UT WoS článku

    000395420800004

  • EID výsledku v databázi Scopus