Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání dvou fyzikálních principů stanovení pH v mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání dvou fyzikálních principů stanovení pH v mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stanovení pH v masném průmyslu patří mezi nejdůležitější a nejčastěji měřené fyzikálně chemické parametry zejména vzhledem k údržnosti a kvalitě masa. K tomuto účelu se nejčastěji používá kombinovaná iontově selektivní elektroda (ISE). Novější typ pH elektrod představuje tranzistorová technologie elektrody (ISFET). Práce se zabývá srovnáním různých parametrů stanovení pH pomocí obou typů elektrod měřením vepřového, drůbežího a rybího masa. Byly sledovány rozdíly naměřených hodnot pH, času ustálení elektrod a další parametry z hlediska praktických aspektů jejich používání. Tranzistorová ISFET elektroda se ukázala jako stabilnější s významně kratší dobou ustálení a konstantně vyšší přesností (nižší variabilitou) měření než skleněná elektroda. Vyloučením lehce rozbitných materiálů umožňují ISFET elektrody měření i v tuhých materiálech bez rizika rozbití a dále možnost sterilizace.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of two physical principles determining the pH in meat

  • Popis výsledku anglicky

    Determination of pH in the meat industry is among the most important and most often measured physiochemical characteristics especially with regard to shelf-life and quality of the meat. For this purpose most often used combined ion selective electrode (ISE). Newer type pH electrode is a technology electrode transistor (ISFET). Work compares various parameters of pH determination by measurement of both types of electrodes pork, poultry and fish. They were observed differences in the measured values of pH, time stabilizing the electrode and other parameters in terms of practical aspects of their usage. Transistor ISFET electrode has proved to be more stable with significantly shorter settling time and consistently better accuracy (lower variability) than the measuring glass electrode. Excluding easily breakable material ISFET electrodes enable measurements in solid materials without risk of breakage and the possibility of sterilization.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    44-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus