Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota lupinových semen v porovnání se sójovými boby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875651" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota lupinových semen v porovnání se sójovými boby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době se ve výživě zvířat hledají alternativní proteinové komponenty, které by alespoň částečně nahradily sóju, případně sójové produkty. Na základě několikaletých studií jsme dospěli k závěru, že jako jedno z možných proteinových krmiv, srovnatelných se sójovými boby, jsou semena kulturních odrůd lupin. Z dosavadních experimentů jsme dospěli k závěru, že pro produkci semene lupin v podmínkách ČR se jeví jako nejvhodnější lupiny ze skupiny bílých lupin (Lupinus albus). V optimálních podmínkách dávají výnosy semene kolem 40 q/ha, zatím co u sóje se v ČR pohybují průměrné výnosy kolem 20 q/ha. V práci jsme provedli porovnání nutriční hodnoty tří odrůd bílých lupin, a to odrůdy DIETA, AMIGA a ZULIKA a sójových bobů (jde o průměr 10 vzorků/odrůda) pěstovaných v ČR. Protože jde o proteinová krmiva, zaměřili jsme svoji pozornost především na obsah dusíkatých látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of nutritional value of lupin seeds and soybean

  • Popis výsledku anglicky

    At present, alternative protein components are being sought in animal nutrition which would at least partially replace soybeans or soy products. Based on several years of studies, we have come to the conclusion that seeds of cultural varieties of lupins are one of the possible protein feeds comparable to soy beans. From the experiments we have done we conclude that white lupins (Lupinus albus) are the most suitable for the production of lupin seeds in the Czech Republic. Under optimal conditions, seed yields are about 40 q/ha, while the average yields of soybeans in the Czech Republic are around 20 q/ha. We compared the nutritional value of three varieties of white lupins, namely DIETA, AMIGA and ZULIKA and of soy beans (average of 10 samples per variety) grown in the Czech Republic. As these are protein feeds, we focused our attention primarily on the content of nitrogenous substances.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus