Lupinový šrot u nosnic a barva vaječného žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877669" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877669 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lupinový šrot u nosnic a barva vaječného žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou ze současných priorit českého, ale i evropského zemědělství, je věnovat zvýšenou pozornost produkci proteinových krmiv, určených především k výživě hospodářských zvířat. Tato potřeba je dána cílem snížit dovoz proteinových krmiv, především sójových produktů (sójových extrahovaných šrotů), které jsou dnes dominantní proteinovou složkou prakticky všech krmných směsí. Jednou z možností, jak přispět k řešení uvedené problematiky, je zvýšit v České republice produkci luskovin. Na základě naší dlouhodobé výzkumné činnosti jsme dospěli k závěrům, že z luskovin se jeví jako perspektivní kulturní druhy z rodu Lupinus,a to některé odrůdy ze skupiny bílých lupin, jejichž semena obsahují srovnatelný,u některých odrůd i vyšší obsah hrubého proteinu než sójové boby. V řadě experimentů jsme dokázali, že lupinovým šrotem lze úspěšně nahradit v krmných směsích pro drůbež sójový šrot, bez negativních vlivů na produkci. Je však nutné se zaměřit nejen na kvantitativní stránku, ale zjistit, zda nové použité komponenty v krmné směsi, např.lupinový šrot, neovlivní i kvalitu produktu. Protože lupinová semena obsahují i řadu přirozených pigmentů, zajímalo nás, zda tyto pigmenty mají vliv i na barvu vaječného žloutku.
Název v anglickém jazyce
Lupin meal in laying hens and the color of egg yolk
Popis výsledku anglicky
One of the current priorities of Czech as well as European agriculture is to pay increased attention to the production of protein feeds intended primarily for livestock nutrition. This need is given by the efforts to reduce the import of protein feed, especially soy products (soybean extracted meal), which are now the dominant protein component of practically all compound feeds. One of the ways to contribute to the solution of this issue is to increase the production of legumes in the Czech Republic. Based on our long-term research activity, we conclude that from legumes, the genus Lupinus appears to be promising cultural species, namely some white lupin varieties, whose seeds contain comparable and, in some varieties, even higher content of crude protein than soybeans. We have shown in a number of experiments that lupin meal can successfully replace soybean meal in poultry feed mixtures without any negative effects on production. However, it is necessary to focus not only on the quantitative side, but also to determine whether the new components used in the compound feed, eg lupin meal, would not affect the quality of the product. Since lupin seeds also contain a number of natural pigments, we were interested whether these pigments also affect the color of egg yolk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
28-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—