Produkce zelené hmoty a semene u vybraných odrůd lupiny bílé
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877685" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877685 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/10/Sborn%C3%ADkkonference2019_tituln%C3%AD-strana-%C5%99.115_final.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/10/Sborn%C3%ADkkonference2019_tituln%C3%AD-strana-%C5%99.115_final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce zelené hmoty a semene u vybraných odrůd lupiny bílé
Popis výsledku v původním jazyce
Kulturní plodiny rodu Lupinus doposud v naší zemědělské výrobě nenašly takové uplatnění, jaké by si právem zasloužily. Patří v rámci zemědělské produkce k opomíjeným a méně atraktivním kulturním plodinám. Zájem o jejich pěstování byl potlačen především levným dovozem sójových bobů a sójových produktů (sójových extrahovaných šrotů), které se staly dominantním zdrojem proteinů pro výživu hospodářských zvířat, který byl navíc umocněn zákazem zkrmování masokostních mouček pro potravinová zvířata. Celosvětový trend zvyšování cen sóji a sójových produktů vyvolal v posledních letech zájem o pěstování tuzemských proteinových zdrojů, zejména luskovin, kam patří i lupiny. Odhaduje se, že na světě je v současné době až 250 odrůd, které je možné rozdělit na skupinu úzkolistých odrůd (Lupinus angustifolius), bílých odrůd (Lupinus albus) a žlutých odrůd (Lupinus luteus). Výhoda pěstování lupin spočívá v tom, že jsou vhodnou plodinou pro pěstování v podmínkách ČR. Z ekologického hlediska jejich pěstování vede ke zlepšení úrodnosti půdy tím, že obohacují půdu o dusík (hlízkové bakterie) a semena jsou významnou proteinovou komponentou vhodnou pro krmné účely, často u některých odrůd nutričně hodnotnější než sójové boby. Ve světě našla lupinová semena a jejich produkty i významné postavení ve výživě člověka.
Název v anglickém jazyce
Production of green matter and seed in selected varieties of white lupin
Popis výsledku anglicky
So far, the crops of the genus Lupinus have not found such application in our agricultural production as they would deserve. It is one of the neglected and less attractive crops in agricultural production. Interest in their cultivation was suppressed mainly by cheap import of soybeans and soy products (soybean meal), which became the dominant source of protein for livestock nutrition, which was further compounded by the ban on administration of meat and bone meal to food animals. In recent years, the worldwide trend of rising prices of soybean and soybean products has provoked interest in the cultivation of domestic protein sources, especially legumes, including lupins. It is estimated that there are currently up to 250 varieties in the world, which can be divided into narrow-leaved varieties (Lupinus angustifolius), white varieties (Lupinus albus) and yellow varieties (Lupinus luteus). The advantage of lupin growing is that it is a suitable crop for growing in the Czech Republic. From an ecological point of view, their cultivation leads to improved soil fertility by enriching soil with nitrogen (rhizobia bacteria) and seeds are an important protein component suitable for feeding purposes, in some varieties even nutritionally more valuable than soybeans. In the world, lupin seeds and their products have found an important position in human nutrition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2019
ISBN
978-80-7403-222-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 9. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—