Correlation between olive oil color and present pigments
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875746" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875746 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Correlation between olive oil color and present pigments
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was finding correlation between olive oil color and present pigments. The material of the experiment consisted out of different olive oil types (n=22), including olive oil mixtures (refined olive oil + extra virgin olive oil) and extra virgin olive oils (multivarietal and monovarietal). RGB and LAB values served as parameters that described the color of olive oil samples. Following pigments were estimated in the samples of olive oil: chlorophylls, carotenoids, phenols and ?-carotene. The highest correlation between RGB parameters and pigments was observed with total carotenoid contents (-95.5%, p<0.05). Total carotenoid contents correlated highly with LAB parameters too, especially with ?b? value (yellowness) (94%, p<0.05). The study unequivocally showed high correlation between pigments in olive oil and olive oil color.
Název v anglickém jazyce
Correlation between olive oil color and present pigments
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was finding correlation between olive oil color and present pigments. The material of the experiment consisted out of different olive oil types (n=22), including olive oil mixtures (refined olive oil + extra virgin olive oil) and extra virgin olive oils (multivarietal and monovarietal). RGB and LAB values served as parameters that described the color of olive oil samples. Following pigments were estimated in the samples of olive oil: chlorophylls, carotenoids, phenols and ?-carotene. The highest correlation between RGB parameters and pigments was observed with total carotenoid contents (-95.5%, p<0.05). Total carotenoid contents correlated highly with LAB parameters too, especially with ?b? value (yellowness) (94%, p<0.05). The study unequivocally showed high correlation between pigments in olive oil and olive oil color.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
144-147
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—