Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Correlation between olive oil color and present pigments: case study with color methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876523" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876523 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Correlation between olive oil color and present pigments: case study with color methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to find correlation between olive oil color and pigments present in olive oil. The material of the experiment consisted out of different olive oil types (n = 22), including olive oil mixtures (refined olive oil + extra virgin olive oil) and extra virgin olive oils (multivarietal and monovarietal). RGB parameters were determined by the digital camera and LAB bya spectrophotometer. Following pigments were estimated in the samples of olive oil: chlorophylls, carotenoids, phenols and ?-carotene. The highest correlation between RGB parameters and pigments was observed with total carotenoid contents (-95.5%, p &lt; 0.05). Total carotenoid contents correlated highly with LAB parameters too, especially with ?b? value (yellowness) (94%, p &lt; 0.05). The study unequivocally showed high correlation between pigments in olive oil and olive oil color, which is giving the possibility for the estimation of pigments? content with less time consuming method that does not include the usage of chemicals.

  • Název v anglickém jazyce

    Correlation between olive oil color and present pigments: case study with color methods

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to find correlation between olive oil color and pigments present in olive oil. The material of the experiment consisted out of different olive oil types (n = 22), including olive oil mixtures (refined olive oil + extra virgin olive oil) and extra virgin olive oils (multivarietal and monovarietal). RGB parameters were determined by the digital camera and LAB bya spectrophotometer. Following pigments were estimated in the samples of olive oil: chlorophylls, carotenoids, phenols and ?-carotene. The highest correlation between RGB parameters and pigments was observed with total carotenoid contents (-95.5%, p &lt; 0.05). Total carotenoid contents correlated highly with LAB parameters too, especially with ?b? value (yellowness) (94%, p &lt; 0.05). The study unequivocally showed high correlation between pigments in olive oil and olive oil color, which is giving the possibility for the estimation of pigments? content with less time consuming method that does not include the usage of chemicals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    69-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus