Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875791" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875791 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky
Popis výsledku v původním jazyce
Práce porovnává vliv teploty okolního prostředí při přepravě na jatky na úhyny vybraných druhů vykrmované drůbeže (brojlerová kuřata, kachny a krůty). Údaje o jednotlivých přepravách drůbeže v rámci České republiky a teplotách, při nichž byly transporty realizovány, byly analyzovány za období let 2009 až 2016. Pro účely hodnocení byly přepravy rozděleny podle teploty, při které probíhaly, do následujících teplotních intervalů: od -6 do -3 °C, od -3 do 0 °C, +0 až +3 °C, +3 až +6 °C, +6 až +9 °C, +9 až +12 °C, +12 až +15 °C, +15 až +18 °C, +18 až +21 °C. Pro vybrané druhy drůbeže byla zjištěna úroveň mortality v souvislosti s přepravou v rámci jednotlivých teplotních intervalů. Výsledky dokladují citlivost ptáků k extrémně nízkým i vysokým teplotám okolního prostředí. Z pohledu úrovně úhynů při přepravě se u brojlerových kuřat ukázaly kritické zejména nízké teploty, u kachen a krůt pak zejména vysoké teploty.
Název v anglickém jazyce
Impact of ambient temperature on mortality of poultry transported for slaughter
Popis výsledku anglicky
The paper compares an impact of external air temperature during transport on mortality of broiler chickens, ducks and turkeys transported for slaughter. Data on individual shipments of poultry transported for slaughter in the Czech Republic and ambient temperatures under which transport was realized were analysed in the period from 2009 to 2016. For the purposes of this study, all journeys were divided into following intervals according to ambient temperature during transport: from -6 to -3°C, from -3 to 0 °C, from +0 to +3 °C, from +3 to +6 °C, from +6 to +9 °C, from +9 to +12 °C, from +12 to +15 °C, from +15 to +18 °C, and from +18 to +21 °C. Mortality of broiler chickens, ducks and turkeys related to their transport under individual temperature intervals was determined. Results show the sensibility of all monitored poultry species to both extreme cold and hot external air temperature during transport. In broiler chickens, particularly low temperatures resulted in an increased transport-related mortality whereas mortality rates of ducks and turkeys were affected more by high temperatures.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2017. Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-792-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
223-227
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—