Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875791" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875791 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty prostředí na úhyny vykrmované drůbeže při přepravě na jatky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce porovnává vliv teploty okolního prostředí při přepravě na jatky na úhyny vybraných druhů vykrmované drůbeže (brojlerová kuřata, kachny a krůty). Údaje o jednotlivých přepravách drůbeže v rámci České republiky a teplotách, při nichž byly transporty realizovány, byly analyzovány za období let 2009 až 2016. Pro účely hodnocení byly přepravy rozděleny podle teploty, při které probíhaly, do následujících teplotních intervalů: od -6 do -3 °C, od -3 do 0 °C, +0 až +3 °C, +3 až +6 °C, +6 až +9 °C, +9 až +12 °C, +12 až +15 °C, +15 až +18 °C, +18 až +21 °C. Pro vybrané druhy drůbeže byla zjištěna úroveň mortality v souvislosti s přepravou v rámci jednotlivých teplotních intervalů. Výsledky dokladují citlivost ptáků k extrémně nízkým i vysokým teplotám okolního prostředí. Z pohledu úrovně úhynů při přepravě se u brojlerových kuřat ukázaly kritické zejména nízké teploty, u kachen a krůt pak zejména vysoké teploty.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of ambient temperature on mortality of poultry transported for slaughter

  • Popis výsledku anglicky

    The paper compares an impact of external air temperature during transport on mortality of broiler chickens, ducks and turkeys transported for slaughter. Data on individual shipments of poultry transported for slaughter in the Czech Republic and ambient temperatures under which transport was realized were analysed in the period from 2009 to 2016. For the purposes of this study, all journeys were divided into following intervals according to ambient temperature during transport: from -6 to -3°C, from -3 to 0 °C, from +0 to +3 °C, from +3 to +6 °C, from +6 to +9 °C, from +9 to +12 °C, from +12 to +15 °C, from +15 to +18 °C, and from +18 to +21 °C. Mortality of broiler chickens, ducks and turkeys related to their transport under individual temperature intervals was determined. Results show the sensibility of all monitored poultry species to both extreme cold and hot external air temperature during transport. In broiler chickens, particularly low temperatures resulted in an increased transport-related mortality whereas mortality rates of ducks and turkeys were affected more by high temperatures.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ochrana zvířat a welfare 2017. Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-792-3

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    223-227

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 10. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku