Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876056" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Masný průmysl ve střední a východní Evropě: Změny, trendy, výzvy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V zemích střední a východní Evropy (Německo, Rakousko, Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko) proběhl v uplynulých letech v produkci masa rozdílný vývoj. Díky úbytku domácí produkce vepřového masa ve státech východní Evropy včetně České republiky mohly země jižní, západní i severní Evropy svoji výrobu navýšit. Průměrná spotřeba vepřového masa se totiž příliš nezměnila a pokles domácí produkce byl kompenzován zvýšenými dovozy na vlastní trhy. Bez ohledu na produkci masa v jednotlivých zemích lze v regionu střední a východní Evropy pozorovat pozvolný pokles spotřeby masa, zejména hovězího a v menší míře i vepřového, naopak konzumace drůbežího masa v uplynulém čtvrtstoletí vzrostla. V ČR představovala průměrná spotřeba drůbežího masa na osobu v r. 1995 více než 200 % stavu r. 1991, v Německu to bylo 162 %. V posledních letech se prosadily způsoby balení čerstvého masa, které prodlužují údržnost a zvyšují i bezpečnost pro spotřebitele z hlediska prevence možnosti uvolnění masové šťávy. Pro čerstvé maso v malospotřebitelském balení se v současnosti nejvíce používá způsob balení v ochranné atmosféře a vakuové skin balení (tzv. Darfresh? nebo Multifresh?). Z moderních trendů se prosazují požadavky na produkty ?clean label?, výrobky z kategorie ?convenience? a zejména na německém trhu je v současnosti nejrychleji rostoucím segmentem skupina vegetariánských a veganských náhražek masných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat Industry in Central and Eastern Europe: changes, trends and challenges

  • Popis výsledku anglicky

    Regardless of meat production in individual countries a gradual decrease in the consumption of meat, especially beef and to a lesser extent, pork, may be observed in the region of Central and Eastern Europe while consumption of poultry meat has increased in the past twenty-five years. In the Czech Republic, the average consumption of poultry meat per capita in the year 2015 was more than 200% in comparison to 1991, in Germany it was 162%. In recent years several methods of fresh meat packaging become established, that extend product shelf life and that can enhance consumer safety. The packaging in a modified atmosphere and vacuum skin packaging (ie. Darfresh? or Multifresh?) are the most widely method currently used. Requirements for product categories of ?clean label? and ?convenience products? have become growing recently and in particular on the German market the vegetarian and vegan substitutes for meat products are currently the fastest growing segment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    22-28

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku