Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876362" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Pro identifikaci živočišných druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Tato studie popisuje vývoj multianalytické detekční technologie (xMAP) založené na analýze DNA za účelem ověření správné deklarace živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. Naším cílem bylo navrhnout specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pro detekci druhově specifických genetických markerů (RPS7, RPS14, RPS16, mical1). Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny pomocí soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech. Tato práce byla podpořena projekty QJ1530107, RO0518 a MUNI/A/0816/2017.
Název v anglickém jazyce
Animal species identification in food and feed using MOL-PCR
Popis výsledku anglicky
An analytical approach must be used for the identification of animal species in processed food products. This study described the development of multianalyte detection profiling technology (xMAP) based on DNA analysis for the authentication of animal species (beef, pork, chicken, goat or sheep DNA) in food and feed products. The microsphere-based multiplex nucleic acid assay format uses different sets of magnetic microspheres in a liquid suspension as determiners of analyte specificity. Our aim was to design a specific format of multiplex oligonucleotide ligation PCR assay (MOL-PCR) using the probes (oligonucleotides) targeting species-specific genetic markers (RPS7, RPS14, RPS16, mical1). The whole genome shotgun sequences for individual species were obtained from the GenBank database and were aligned for species-specific regions selection using BioEdit software. The specificity of designed oligonucleotides were checked via Blast system. DNA was isolated from muscles of each species using the DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) according to the manual instructions. This multiplex system could be extended to detect up to 50-100 species simultaneously in one reaction and thus presents major improvement in the field of animal species identification in food and feed products. This work was supported by projects QJ1530107, RO0518 and MUNI/A/0816/2017.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
286-289
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—