Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000155" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace živočišných druhů v potravinách a krmivech pomocí metody MOL-PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky prezentovány na konferenci Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny, ve dnech 17.-18.10.2018 na VFU Brno. Sborník s. 79-80, ISBN: 978-80-7305-807-4. Abstrakt: Pro identifikaci druhů v potravinách je nutné použít některou z analytických metod. Naším cílem bylo vyvinout multianalytickou detekční technologii (xMAP) založenou na analýze DNA pro ověření pravosti živočišných druhů (hovězí, vepřové, kuřecí, kozí nebo ovčí DNA) v potravinách a krmivech. Multiplexní analýza DNA využívá různé sady magnetických mikrokuliček v kapalné suspenzi jako determinanty druhové specifity. V této studii byl navržen specifický formát multiplexní oligonukleotidové ligace v kombinaci s PCR (MOL-PCR) pomocí sond (molig) zaměřených na detekci druhově specifických genetických markerů. Genomové sekvence byly získány z databáze GenBank a byly vzájemně porovnány pro výběr druhově specifických oblastí pomocí softwaru Bioedit. Specifita navržených molig byla ověřena pomocí systému Blast. DNA byla izolována ze svaloviny s použitím soupravy DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) podle návodu výrobce. Tento multiplexní systém by mohl být rozšířen pro detekci až 50-100 živočišných druhů současně v jedné reakci, čímž představuje významnou inovaci v oblasti druhové identifikace v potravinách.
Název v anglickém jazyce
Animal species identification in food and feed using MOL-PCR
Popis výsledku anglicky
The results were presented at the XLVIII. Hygiene and Food Technology Conference Lenfeld's and Hökl's days, from 17.to 18.10.2018, at VFU Brno. Proceedings p. 79-80, ISBN: 978-80-7305-807-4. Abstract: An analytical approach must be used for the identification of species in processed food products. Our objective was to develop a multianalyte detection profiling technology (xMAP) based on DNA analysis for the authentication of animal species (beef, pork, chicken, goat or sheep) in food and feed products. The microsphere-based multiplex nucleic acid assay format uses different sets of magnetic microspheres in a liquid suspension as determiners of analyte specificity. In this study a specific format of multiplex oligonucleotide ligation PCR assay (MOL-PCR) was designed using the probes (oligonucleotides) targeting species-specific genetic markers. The whole genome shotgun sequences for individual species were obtained from the GenBank database and were aligned for species-specific regions selection using BioEdit software. The specificity of designed oligonucleotides were checked via Blast system. DNA was isolated from muscles of each species using the DNAeasy mericon Food Kit (Qiagen) according to manual instructions. This multiplex system could be extended to detect up to 50-100 species simultaneously in one reaction and thus presents major improvement in the field of species identification in food.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů