Ověření původu zvěřiny pomocí metody DNA sekvenování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876363" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876363 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření původu zvěřiny pomocí metody DNA sekvenování
Popis výsledku v původním jazyce
Identifikace živočišných tkání je v současné době hlavním tématem v oblasti bezpečnosti a kvality potravin živočišného původu na všech úrovních výrobního a distribučního řetězce. V této studii byla použita sekvenční analýza mitochondriální DNA v oblasti D-loop pro identifikaci různých druhů masa. Amplifikovaný produkt mt D-loop měl velikost 854-955 bp. Tento úsek byl osekvenován u druhů jelen evropský (Cervus elaphus), sika (Cervus nippon), srnec (Capreolus capreolus) a daněk (Dama dama). Sekvenční analýza umožnila rozlišit i blízce příbuzné druhy jelen evropský a jelen sika. Sekvenování a analýza oblasti D-loopu se proto ukázalo jako rychlá a přesná kvalitativní metoda pro identifikaci různých druhů zvěřiny.
Název v anglickém jazyce
Authentication of meat from game by DNA sequencing method
Popis výsledku anglicky
Identification of animal tissues is currently a main topic in the area of safety and quality of food of animal origin at all levels of production and distribution chain. In this study, sequence analysis of mitochondrial D-loop has been applied for meat species identification. Amplified product of mt D-loop was 854-955 bp in size. Species sequenced include red deer (Cervus elaphus), sika deer (Cervus nippon), roe deer (Capreolus capreolus) and fallow deer (Dama dama). The closely related species like red deer and sika deer could also be differentiated decisively by sequence analysis. Sequencing and analysis of D-loop region was, hence, found to be a rapid and accurate qualitative method for game meat species identification.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530107" target="_blank" >QJ1530107: Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXXIX.
ISBN
978-80-8077-580-3
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
347-350
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
16. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—