PCR-RFLP identification of meat from red deer, sika deer, roe deer, fallow deer, mouflon, wild boar, hare and cattle
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877351" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877351 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16810/19:43877351
Výsledek na webu
<a href="https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2019088010103.pdf" target="_blank" >https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2019088010103.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201988010103" target="_blank" >10.2754/avb201988010103</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
PCR-RFLP identification of meat from red deer, sika deer, roe deer, fallow deer, mouflon, wild boar, hare and cattle
Popis výsledku v původním jazyce
Meat authentication is currently a key topic in relation to the quality and safety of food of animal origin at all levels of production and the global distribution chain. New polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphisms (PCR-RFLP) based on digestion of PCR products with two restriction enzymes, MboII and AciI, have been developed for the specific identification of raw and heat-processed meat from red deer (Cervus elaphus), sika deer (Cervus nippon), roe deer (Capreolus capreolus), fallow deer (Dama dama), mouflon (Ovis musimon), wild boar (Sus scrofa), hare (Lepus europaeus) and cattle (Bos taurus). The PCR primers were targeted in a well-conserved region of the cytochrome b (CYTB) gene to amplify a 378 bp region of all the analysed species. This simple, rapid and cost-effective method is suitable for identification of the meat of game species and their possible substitution by beef.
Název v anglickém jazyce
PCR-RFLP identification of meat from red deer, sika deer, roe deer, fallow deer, mouflon, wild boar, hare and cattle
Popis výsledku anglicky
Meat authentication is currently a key topic in relation to the quality and safety of food of animal origin at all levels of production and the global distribution chain. New polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphisms (PCR-RFLP) based on digestion of PCR products with two restriction enzymes, MboII and AciI, have been developed for the specific identification of raw and heat-processed meat from red deer (Cervus elaphus), sika deer (Cervus nippon), roe deer (Capreolus capreolus), fallow deer (Dama dama), mouflon (Ovis musimon), wild boar (Sus scrofa), hare (Lepus europaeus) and cattle (Bos taurus). The PCR primers were targeted in a well-conserved region of the cytochrome b (CYTB) gene to amplify a 378 bp region of all the analysed species. This simple, rapid and cost-effective method is suitable for identification of the meat of game species and their possible substitution by beef.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
88
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
103-111
Kód UT WoS článku
000468126600013
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85065507358