Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiální kontaminace gastronomických provozoven se zaměřením na výskyt původců alimentárního onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování a hodnocení hygienických standardů v 11 zařízeních veřejného stravování, a to v období od dubna 2016 do listopadu 2017, se zaměřením na mikrobiologický monitoring pracovních ploch (n=298) a rukou pracovníků (n= 159). Analýza byla zaměřena na přítomnost následujících bakterií: Escherichia coli, se zaměřením na přítomnost patogenních druhů, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 11,8 % vzorků (pracovní plochy 12,4 %, ruce pracovníků 10,7 %; P=0,650). Přítomnost patogenní E. coli nebyla ve vzorcích potvrzena. Bacillus cereus byl ve vzorcích detekován nejčastěji, a to u celkem 39,6 % odebraných vzorků (pracovní plochy 44,6 %, ruce pracovníků 30,2 %; P=0,003). Přítomnost Staphylococcus aureus byla zaznamenána u 17,9 % vzorků (17,4 % pracovních ploch, ruce pracovníků 18,9 %; P=0,703). Listeria monocytogenes byla detekována pouze u jednoho vzorků (pracovní prostor 0,2 %). Přítomnost bakterií Salmonella spp. nebyla potvrzena. Výskyt bakterií B. cereus, S. aureus a E. coli byl závislý na ročním období, vyšší výskyt bakterie B. cereus byl zaznamenán v zimních měsících (jaro-léto 33,3 %, podzim-zimní 42,3 %, P = 0,077), naopak výskyt u E. coli byl detekován v období jaro-léto (jaro-léto 17,4 %, podzim-zimní 9,4, P = 0,018). Bakterie B. cereus, S. aureus a E. coli byly detekovány v téměř polovině vyšetřovaných vzorků.
Název v anglickém jazyce
Microbial contamination at catering establishments focusing on the occurrence of agents of alimentary diseases
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor and evaluate the hygienic conditions at eleven catering facilities during the period from April 2016 to November 2017, focusing on the microbiological assessment of the environment at the establishment (n = 298) and the hands of staff (n = 159). The analysis targeted the presence of the following bacteria: Escherichia coli focusing on the presence of STEC (Shiga toxigenic Escherichia coli), Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. The presence of E. coli was confirmed in 11.8 % of samples (12.4 % in the environment of catering establishments, 10.7 % on the hands of staff; P = 0.650). The presence of STEC was not confirmed in the samples. Bacillus cereus was detected most frequently in the samples ? in a total of 39.6 % of samples taken (44.6 % in the environment of catering establishments, 30.2% on the hands of staff; P = 0.003). The presence of S. aureus was recorded in 17.9 % of samples (17.4% in the environment of catering establishments, 18.9 % on the hands of staff; P = 0.703). Listeria monocytogenes was detected only in one sample (0.2 % in the environment of a catering establishment). The presence of Salmonella spp. was not confirmed. The occurrence of the bacteria B. cereus, S. aureus and E. coli were dependent on the season of the year. The occurrence of B. cereus and S. aureus was less frequent in the summer months, though the occurrence of E. coli were recorded more frequently. Bacillus cereus, S. aureus, and E. coli bacteria was detected in almost half of the tested samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—