Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876437" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876437 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá sledováním mikrobiologické kvality balených hotových pokrmů prodávaných v obchodních sítích na území České republiky. Celkem bylo vyšetřeno 50 vzorků, a to v den data spotřeby nebo max. tři dny po datu spotřeby. Analýza vzorků byla zaměřena zejména na sledování celkového počtu mikroorganismů a výskyt původců alimentárního onemocnění, a to potenciálně patogenních baktérií Escherichia coli, bakterií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Průměrná hodnota mikrobiální kontaminace v analyzovaných vzorcích byla 6,8. 107 KTJ/g vyšetřované suroviny. Přítomnost bakterie Escherichia coli byla detekována v 7 vzorcích (14 %), bakterie Staphylococcus aureus byla přítomna ve dvou vzorcích (4 %) a nejnižší záchyt byl prokázán u bakterie Bacillus cereus, a to pouze v jednom vyšetřovaném vzorku (2 %).
Název v anglickém jazyce
Microbial contamination of ready-packaged dishes sold in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The study deals with the monitoring of a microbiological quality of packaged ready-to-eat dishes which were purchased in retail in the Czech Republic. In total 50 samples were tested on the best before day or maximum three days after expiration. The analysis was focused on monitoring the total number of microorganisms and presence of foodborne outbreaks mainly, namely the pathogenic bacteria Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. The average level of microbial contamination in the analyzed samples was 6.8 x 107 KTJ/g. The presence of Escherichia coli was detected in 7 samples (14%), Staphylococcus aureus was present in two samples (4%) and the smallest occurrence represented Bacillus cereus in only one of tested sample (2%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
224-227
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—