Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876437" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876437 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiální kontaminace hotových balených pokrmů prodávaných v tržní síti v rámci ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá sledováním mikrobiologické kvality balených hotových pokrmů prodávaných v obchodních sítích na území České republiky. Celkem bylo vyšetřeno 50 vzorků, a to v den data spotřeby nebo max. tři dny po datu spotřeby. Analýza vzorků byla zaměřena zejména na sledování celkového počtu mikroorganismů a výskyt původců alimentárního onemocnění, a to potenciálně patogenních baktérií Escherichia coli, bakterií Staphylococcus aureus a Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Průměrná hodnota mikrobiální kontaminace v analyzovaných vzorcích byla 6,8. 107 KTJ/g vyšetřované suroviny. Přítomnost bakterie Escherichia coli byla detekována v 7 vzorcích (14 %), bakterie Staphylococcus aureus byla přítomna ve dvou vzorcích (4 %) a nejnižší záchyt byl prokázán u bakterie Bacillus cereus, a to pouze v jednom vyšetřovaném vzorku (2 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Microbial contamination of ready-packaged dishes sold in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The study deals with the monitoring of a microbiological quality of packaged ready-to-eat dishes which were purchased in retail in the Czech Republic. In total 50 samples were tested on the best before day or maximum three days after expiration. The analysis was focused on monitoring the total number of microorganisms and presence of foodborne outbreaks mainly, namely the pathogenic bacteria Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. The average level of microbial contamination in the analyzed samples was 6.8 x 107 KTJ/g. The presence of Escherichia coli was detected in 7 samples (14%), Staphylococcus aureus was present in two samples (4%) and the smallest occurrence represented Bacillus cereus in only one of tested sample (2%).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    224-227

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku