Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rizika konzumace baleny?ch pokrmu? z pohledu vy?skytu pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877547" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877547 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rizika konzumace baleny?ch pokrmu? z pohledu vy?skytu pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zaby?va? sledova?ni?m mikrobiologicke? kvality baleny?ch hotovy?ch pokrmu? proda?vany?ch na u?zemi? C?eske? republiky. Vys?etr?ovane? pokrmy byly odebi?ra?ny od jednoho vy?robce, a to v obdobi? od dubna do r?i?jna roku 2018. Celkem tak bylo vys?etr?eno 63 vzorku? (tj. 18 hotovy?ch pokrmu?), a to v posledni? den data spotr?eby. Analy?za vzorku? byla zame?r?ena zejme?na na sledova?ni? celkove?ho poc?tu mikroorganismu? a Escherichia coli a pr?i?tomnost pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?, a to bakte?rii? Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Skupina na?mi vys?etr?ovany?ch vzorku? vykazovala vysokou pr?i?tomnost celkove?ho poc?tu bakterii? (1,3.107 KTJ/g), stejne? tak jako pr?i?tomnost patogenni?ch c?i potencia?lne? patogenni?ch mikroorganismu? (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus). I pr?es celou r?adu zna?my?ch doporuc?eni? spra?vne? vy?robni? a hygienicke? praxe, pra?vni?ch poz?adavku? a implementace principu? zaloz?eny?ch na HACCP, poukazuji? na?mi zi?skane? vy?sledky na pome?rne? vysoky? vy?skyt potencia?lne? patogenni?ch mikroorganismu? v baleny?ch hotovy?ch pokrmech.

  • Název v anglickém jazyce

    Risks of consuming packaged foods in terms of the occurence of food-borne illnesses

  • Popis výsledku anglicky

    The object of the study was monitoring of microbiological quality of packaged ready-to-eat meals sold in the Czech Republic. The examined dishes were taken from one manufacturer in the period from April to October 2018. In total, 63 samples (i.e. 18 ready-to-eat meals) were tested on the last day of consumption (date of minimum durability). The analysis of the samples was mainly focused on monitoring the total number of microorganisms, Escherichia coli and the presence of food-borne pathogens, namely Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. In the group of tested samples, there was a high presence of the total number of bacteria (1.3.107 CFU/g). The detection rate of pathogenic or potentially pathogenic microorganisms (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus) was also rather high. Despite a number of well-known recommendations of good manufacturing and hygiene practice, legal requirements and implementation of HACCP-based principles, our results indicate relatively high incidence of potentially pathogenic microorganisms in packaged ready-to-eat meals.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    164-170

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku