Rizika konzumace baleny?ch pokrmu? z pohledu vy?skytu pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877547" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877547 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rizika konzumace baleny?ch pokrmu? z pohledu vy?skytu pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zaby?va? sledova?ni?m mikrobiologicke? kvality baleny?ch hotovy?ch pokrmu? proda?vany?ch na u?zemi? C?eske? republiky. Vys?etr?ovane? pokrmy byly odebi?ra?ny od jednoho vy?robce, a to v obdobi? od dubna do r?i?jna roku 2018. Celkem tak bylo vys?etr?eno 63 vzorku? (tj. 18 hotovy?ch pokrmu?), a to v posledni? den data spotr?eby. Analy?za vzorku? byla zame?r?ena zejme?na na sledova?ni? celkove?ho poc?tu mikroorganismu? a Escherichia coli a pr?i?tomnost pu?vodcu? alimenta?rni?ho onemocne?ni?, a to bakte?rii? Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Skupina na?mi vys?etr?ovany?ch vzorku? vykazovala vysokou pr?i?tomnost celkove?ho poc?tu bakterii? (1,3.107 KTJ/g), stejne? tak jako pr?i?tomnost patogenni?ch c?i potencia?lne? patogenni?ch mikroorganismu? (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus). I pr?es celou r?adu zna?my?ch doporuc?eni? spra?vne? vy?robni? a hygienicke? praxe, pra?vni?ch poz?adavku? a implementace principu? zaloz?eny?ch na HACCP, poukazuji? na?mi zi?skane? vy?sledky na pome?rne? vysoky? vy?skyt potencia?lne? patogenni?ch mikroorganismu? v baleny?ch hotovy?ch pokrmech.
Název v anglickém jazyce
Risks of consuming packaged foods in terms of the occurence of food-borne illnesses
Popis výsledku anglicky
The object of the study was monitoring of microbiological quality of packaged ready-to-eat meals sold in the Czech Republic. The examined dishes were taken from one manufacturer in the period from April to October 2018. In total, 63 samples (i.e. 18 ready-to-eat meals) were tested on the last day of consumption (date of minimum durability). The analysis of the samples was mainly focused on monitoring the total number of microorganisms, Escherichia coli and the presence of food-borne pathogens, namely Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. In the group of tested samples, there was a high presence of the total number of bacteria (1.3.107 CFU/g). The detection rate of pathogenic or potentially pathogenic microorganisms (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus) was also rather high. Despite a number of well-known recommendations of good manufacturing and hygiene practice, legal requirements and implementation of HACCP-based principles, our results indicate relatively high incidence of potentially pathogenic microorganisms in packaged ready-to-eat meals.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
164-170
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—