Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878668 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological situation of packaged ready meals sold within the market network in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the microbiological situation of packaged ready meals offered in the market network of the Czech Republic. In laboratory phenotypic and genotyping determinations, we monitored the following microorganisms: total number of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms, lactic acid bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. A total of 63 packaged ready meals intended for direct consumption were examined; they were taken over a period of one year (April 2018 - May 2019). The products were divided into 171 samples. A total of 46 meat samples, 52 side dish samples, 28 vegetable samples, 37 sauce samples and 8 samples belonging to the animal product category were examined. High numbers of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (107 KTJ/g) and lactic acid bacteria (106 KTJ/g) were found in the examined samples. Furthermore, the presence of E. coli, S. aureus and B. cereus were determined. This work pointed to insufficient legislative regulations, which would define limits for the total number of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms for packaged ready meals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    146-151

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus