Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878668 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologický stav balených hotových pokrmů prodávaných v tržní síti v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá mikrobiologickou situací balených hotových pokrmů nabízených v tržní síti České republiky. V rámci laboratorních fenotypových i genotypových stanovení byly sledovány následující mikroorganismy: celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Salmonella spp. Celkem bylo vyšetřeno 63 ks balených hotových pokrmů určených k přímé spotřebě, které byly odebrány v období jednoho roku (duben 2018 - květen 2019). Výrobky byly rozděleny do 171 vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 46 vzorků masa, 52 vzorků příloh, 28 vzorků zeleniny, 37 vzorků omáček a 8 vzorků spadajících do kategorie živočišného produktu. U vyšetřovaných vzorků byly zjištěny vysoké počty aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (107 KTJ/g) a bakterií mléčného kvašení (106 KTJ/g). Dále u nich byla prokázána přítomnost bakterií E. coli, S. aureus a B. cereus. Tato práce poukázala na nedostačující legislativní předpisy, které by pro balené hotové pokrmy definovaly limit pro celkový počet aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Microbiological situation of packaged ready meals sold within the market network in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This work deals with the microbiological situation of packaged ready meals offered in the market network of the Czech Republic. In laboratory phenotypic and genotyping determinations, we monitored the following microorganisms: total number of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms, lactic acid bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. A total of 63 packaged ready meals intended for direct consumption were examined; they were taken over a period of one year (April 2018 - May 2019). The products were divided into 171 samples. A total of 46 meat samples, 52 side dish samples, 28 vegetable samples, 37 sauce samples and 8 samples belonging to the animal product category were examined. High numbers of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (107 KTJ/g) and lactic acid bacteria (106 KTJ/g) were found in the examined samples. Furthermore, the presence of E. coli, S. aureus and B. cereus were determined. This work pointed to insufficient legislative regulations, which would define limits for the total number of aerobic and facultatively anaerobic microorganisms for packaged ready meals.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
146-151
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—