Management alergenů v zařízeních veřejného stravování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876446 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Management alergenů v zařízeních veřejného stravování
Popis výsledku v původním jazyce
Osob trpících potravinovou alergií v poslední době rapidně přibývá. O tomto stavu se dokonce někdy hovoří jako o epidemii potravinové alergie. Rozhodne-li se takový člověk konzumovat pokrm mimo domov, vystavuje se potenciálnímu riziku a je tedy plně závislý na informacích, které jsou mu podány v restauraci či jiném stravovacím zařízení, které pokrm připravuje. V současné době neumíme dobře potravinovou přecitlivělost léčit, proto je pro tyto osoby důvěra ve správné označování potravin nezbytná. Je tedy nutné, aby byl spotřebitel přesně informován o složení pokrmu, aby se požití pro něho nebezpečné potraviny mohl vyvarovat. Bohužel ne vždy jsou ale zaměstnanci stravovacích zařízení, kteří manipulují s potravinami a pokrmy, dostatečně edukovaní a důslední a uváděné alergeny v pokrmu neodpovídají skutečnosti. V rámci této práce byl proveden průzkum, kterým byla zjišťována úroveň znalostí personálu v provozovnách veřejného stravování týkající se problematiky potravinových alergií. Výsledky poukázaly na velké mezery ve znalostech personálu.
Název v anglickém jazyce
Food allergy management among public catering
Popis výsledku anglicky
Number of people suffering from food allergies is rapidly increasing in recent years. Sometimes is this situation referred to as an epidemic of food allergy. If a person suffering by food allergy consume food outside the home, it runs the potential risk and is therefore completely is dependent on the information given to him in a restaurant or other eating facilities that prepare food. At present, there is no treatment for food hypersensitivity. Because of that, there is confidence in the correct food labeling necessary. Consumers must get accurate information about the composition of food to avoid ingesting for him unsafe food. Unfortunately, not always is the staff in restaurants enough educated and consistent and allergens presented to be in food do not reflect reality. In this study were taken samples at different catering establishments and tested by laboratory tests to determine whether the selected allergens stated by the manufacturer, agrees. The results of our study confirmed that allergens listed in the menu do not correspond always with the real content of allergens in the food and the staff often gives false information to the customer. Our findings are consistent with results of other scientific studies dealing with the knowledge of the staff about the problems of allergens in cattering. Part of this study was a survey. This survey determined the level of knowledge of people working in public catering. The results showed large gaps in knowledge about food allergy among the staff.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-807-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—