Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Management alergenů v zařízeních veřejného stravování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876446 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Management alergenů v zařízeních veřejného stravování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Osob trpících potravinovou alergií v poslední době rapidně přibývá. O tomto stavu se dokonce někdy hovoří jako o epidemii potravinové alergie. Rozhodne-li se takový člověk konzumovat pokrm mimo domov, vystavuje se potenciálnímu riziku a je tedy plně závislý na informacích, které jsou mu podány v restauraci či jiném stravovacím zařízení, které pokrm připravuje. V současné době neumíme dobře potravinovou přecitlivělost léčit, proto je pro tyto osoby důvěra ve správné označování potravin nezbytná. Je tedy nutné, aby byl spotřebitel přesně informován o složení pokrmu, aby se požití pro něho nebezpečné potraviny mohl vyvarovat. Bohužel ne vždy jsou ale zaměstnanci stravovacích zařízení, kteří manipulují s potravinami a pokrmy, dostatečně edukovaní a důslední a uváděné alergeny v pokrmu neodpovídají skutečnosti. V rámci této práce byl proveden průzkum, kterým byla zjišťována úroveň znalostí personálu v provozovnách veřejného stravování týkající se problematiky potravinových alergií. Výsledky poukázaly na velké mezery ve znalostech personálu.

  • Název v anglickém jazyce

    Food allergy management among public catering

  • Popis výsledku anglicky

    Number of people suffering from food allergies is rapidly increasing in recent years. Sometimes is this situation referred to as an epidemic of food allergy. If a person suffering by food allergy consume food outside the home, it runs the potential risk and is therefore completely is dependent on the information given to him in a restaurant or other eating facilities that prepare food. At present, there is no treatment for food hypersensitivity. Because of that, there is confidence in the correct food labeling necessary. Consumers must get accurate information about the composition of food to avoid ingesting for him unsafe food. Unfortunately, not always is the staff in restaurants enough educated and consistent and allergens presented to be in food do not reflect reality. In this study were taken samples at different catering establishments and tested by laboratory tests to determine whether the selected allergens stated by the manufacturer, agrees. The results of our study confirmed that allergens listed in the menu do not correspond always with the real content of allergens in the food and the staff often gives false information to the customer. Our findings are consistent with results of other scientific studies dealing with the knowledge of the staff about the problems of allergens in cattering. Part of this study was a survey. This survey determined the level of knowledge of people working in public catering. The results showed large gaps in knowledge about food allergy among the staff.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-807-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku