Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876497" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876497 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozlišení podzemnice olejné a suchých skořápkových plodů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V celosvětovém měřítku je alergiemi postiženo zhruba 4 ? 8 % dětí a 2% dospělích. Mezi potraviny, které způsobují více než 90 % potravinových alergií, patří mimo kravské mléko, vejce, sóju, pšenici, suché skořápkové plody, ryby a korýše, také právě podzemnice olejná. Pacienti trpící alergií na podzemnici olejnou často trpí také alergií na suché skořápkové plody. Nicméně toto tvrzení není pravidlem. Alergie na arašídy u dětí až v 80 % případů přetrvává do dospělosti. Tato alergie patří nejen mezi ty nejčastější, ale zároveň mezi nejnebezpečnější alergie, které se projevují až anafylaktickým šokem, potenciálně smrtelné reakci. Jedno jádro podzemnice olejné obsahuje asi 200 mg bílkovin. U většiny pacientů s alergií se rozvíjí symptomy již po požití jednoho kusu arašídu, avšak citlivý jedinec může reagovat již na stopové množství tohoto alergenu. Subjektivní symptomy byly stanoveny u dávky 100 ?g a objektivní příznaky byly u 2 mg alergenu. Alergenní proteiny podzemnice olejné patří zejména mezi zásobní proteiny semene. Přičemž alergenní protein Ara h 1 zaujímá z celkového obsahu bílkovin podzemnice olejné 12 ? 16 %. Jako prevence osob postižených alergií na jádra podzemnice olejné je striktní vyhýbání se konzumaci produktů obsahující arašídy či arašídové proteiny či potravinám s jejich potenciálním výskytem. Jako ochrana alergických spotřebitelů ze strany výrobců potravin slouží zdůraznění přítomnosti či možného obsahu stopového množství alergenu v údajích uvedených na obalu. Spotřebitel často nesprávně označuje arašídy také jako suché skořápkové plody, což by eventuálně mohlo být zavádějící pro alergického spotřebitele. Nařízení č. 1169/2011 však správně rozlišuje tyto dvě skupiny alergenů zvlášť.

  • Název v anglickém jazyce

    Microscopic resolution of groundnuts and seeds of dry nuts

  • Popis výsledku anglicky

    Almost 4 to 8% of children and 2% of adults are affected by allergies worldwide. Foods that cause more than 90% of food allergies include cow&apos;s milk, eggs, soy, wheat, dry nuts, fish and crustaceans, as well as peanuts. Patients suffering from allergies to peanuts often suffer from allergy to dry nuts. However, this statement is not the rule. Peanut allergy in children, up to 80% of cases, persists into adulthood. These allergies are not only among the most common, but also the most dangerous allergies, which show an anaphylactic shock and potentially lethal reaction. One kernel groundnut contains about 200 mg of protein. Most people with allergies develop symptoms after ingestion of one piece of peanut, but a sensitive individual can already respond to trace amounts of this allergen. Subjective symptoms were determined at a dose of 100 ?g and the objective symptoms were 2 mg of allergen. Allergenic peanut proteins are especially among seed protein stocks. The allergenic protein Ara h 1 occupies 12-16% of the total protein content of peanuts. To prevent people suffering from allergies to peanuts, and strictly avoid the consumption of products containing peanuts or peanut proteins or foods with their potential occurrence is a must. The protection of allergic consumers by food manufacturers serves to highlight the presence or possible trace amounts of the allergen in the data on the packaging. The consumer often mistakenly refers to peanuts as dry nuts, which could be misleading for allergic consumers. However, Regulation No 1169/2011 correctly distinguishes these two groups of allergens separately.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník príspevkov z XI. vedeckej konferencie Mladí vedci - Bezpečnosť potravinového reťazca

  • ISBN

    978-80-89738-18-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    145-149

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    21. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku