Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zvýšení nutriční hodnoty lupinových semen po jejich odslupkování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876506" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876506 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zvýšení nutriční hodnoty lupinových semen po jejich odslupkování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době je aktuálním tématem zemědělství EU, ale i ČR, zvyšovat produkci proteinových krmiv s cílem snižovat závislost na dovozových proteinových krmivech. V této souvislosti se uvažuje o zvýšení produkce především luskovin, jejichž semena obsahují relativně vysoký obsah hrubého proteinu. Za perspektivní plodinu, ze skupiny luskovin, považujeme plodiny rodu Lupinus, které nejen v zelené hmotě, ale především v semenu, obsahují velké množství hrubého proteinu. Odslupkováním lupinových semen lze získat produkt (jádro), u kterého se zvýší obsah nejen hrubého proteinu, ale i celková jeho nutriční hodnota.

  • Název v anglickém jazyce

    Increasing nutritional value of lupin seeds after dehulling

  • Popis výsledku anglicky

    At present, ways to increase the production of protein feeds in order to reduce dependence on imported protein feeds are the current topic of EU agriculture, as well as agriculture in the Czech Republic. Especially the potential increase in the production of legumes whose seeds contain a relatively high content of crude protein is being considered. Crops from Lupinus genus are especially interesting as they contain a large amount of crude protein not only in green matter, but mainly in the seed. By dehulling lupin seeds, a product (core) can be obtained in which the content of crude protein as well as its total nutritional value is increased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    19-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus