Kvalita proteinů, tuků a minerálních látek bezobratlých živočichů z pohledu výživy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876509 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita proteinů, tuků a minerálních látek bezobratlých živočichů z pohledu výživy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto článku je u larválních stádií vybraných druhů hmyzu vyjádřit kvalitu proteinů (aminokyselinové spektrum), kvalitu tuků (obsah mastných kyselin) a kvalitu minerálních látek (obsah vybraných makro a mikro prvků). Závěry aminoanalýzy dokládají, že v sušině těla vybraných druhů hmyzu je nižší obsah aminokyselin, a to jak esenciálních, tak i neesenciálních, ve srovnání se sušinou masa hospodářských zvířat. Tuky hmyzu obsahují vysoké zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin, ve srovnání s masem hospodářských zvířat, a to především u nasycených mastných kyselin (NaFA) a mononenasycených mastných kyselin (MUFA). Vyšší hodnoty v tuku hmyzu, ve srovnání s tukem hospodářských zvířat, byly potvrzeny i u mastných kyselin ze skupiny omega 6 (n-6 FA), u některých druhů i ze skupiny omega 3 (n-3 FA). Výsledky potvrdily, že v sušině biomasy analyzovaného hmyzu byl i nesrovnatelně vyšší obsah stopových prvků (Zn, Cu, Fe a Mn).
Název v anglickém jazyce
The quality of proteins, fats and minerals of invertebrate animals from a nutritional point of view
Popis výsledku anglicky
The objective of this article is to express the quality of proteins (amino acid spectrum), the quality of fat (fatty acid content) and the quality of minerals (content of selected macro and micro elements) at larval stages of selected insect species. Results of our amino acid analysis show that in the dry matter of bodies of selected insect species, the content of amino acids, both essential and non-essential, is lower in comparison with the meat of livestock animals, especially regarding saturated fatty acids (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA). Insect fat contains high levels of fatty acid groups compared to livestock, especially saturated fatty acids (NaFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA). The higher levels in insect fat as compared to livestock fat have also been confirmed for omega 6 (n-6 FA) fatty acids, in some species also for some omega 3 fatty acids (n-3 FA). The results confirmed that the content of trace elements (Zn, Cu, Fe and Mn) was incomparably higher in the dry biomass of the analyzed insects.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
50-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—