Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita proteinů, tuků a minerálních látek bezobratlých živočichů z pohledu výživy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876509" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876509 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita proteinů, tuků a minerálních látek bezobratlých živočichů z pohledu výživy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto článku je u larválních stádií vybraných druhů hmyzu vyjádřit kvalitu proteinů (aminokyselinové spektrum), kvalitu tuků (obsah mastných kyselin) a kvalitu minerálních látek (obsah vybraných makro a mikro prvků). Závěry aminoanalýzy dokládají, že v sušině těla vybraných druhů hmyzu je nižší obsah aminokyselin, a to jak esenciálních, tak i neesenciálních, ve srovnání se sušinou masa hospodářských zvířat. Tuky hmyzu obsahují vysoké zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin, ve srovnání s masem hospodářských zvířat, a to především u nasycených mastných kyselin (NaFA) a mononenasycených mastných kyselin (MUFA). Vyšší hodnoty v tuku hmyzu, ve srovnání s tukem hospodářských zvířat, byly potvrzeny i u mastných kyselin ze skupiny omega 6 (n-6 FA), u některých druhů i ze skupiny omega 3 (n-3 FA). Výsledky potvrdily, že v sušině biomasy analyzovaného hmyzu byl i nesrovnatelně vyšší obsah stopových prvků (Zn, Cu, Fe a Mn).

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of proteins, fats and minerals of invertebrate animals from a nutritional point of view

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this article is to express the quality of proteins (amino acid spectrum), the quality of fat (fatty acid content) and the quality of minerals (content of selected macro and micro elements) at larval stages of selected insect species. Results of our amino acid analysis show that in the dry matter of bodies of selected insect species, the content of amino acids, both essential and non-essential, is lower in comparison with the meat of livestock animals, especially regarding saturated fatty acids (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA). Insect fat contains high levels of fatty acid groups compared to livestock, especially saturated fatty acids (NaFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA). The higher levels in insect fat as compared to livestock fat have also been confirmed for omega 6 (n-6 FA) fatty acids, in some species also for some omega 3 fatty acids (n-3 FA). The results confirmed that the content of trace elements (Zn, Cu, Fe and Mn) was incomparably higher in the dry biomass of the analyzed insects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    50-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus