Záludnosti v označování mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Záludnosti v označování mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Údaje uvedené na obalu jsou pro zákazníka nejdůležitějším zdrojem informací o produktu. Pravidla označování jsou stanovena a uvedena v evropských i národních právních předpisech. Tato pravidla jsou uvedena především v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Národní legislativa upřesňuje určité oblasti, příkladem může být vyhláška č. 397/2016 Sb., Vyhláška o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, zmrazené krémy a jedlé tuky a oleje, tato vyhláška je platná pouze v České republice. Označování potravin je značně složité, je známo množství pravidel týkajících se označování potravin, ale otázkou je, zda jsou informace poskytnuté spotřebiteli skutečně srozumitelné a přínosné. Cílem tohoto článku je shrnout základní legislativní požadavky na označování mléčných výrobků a poukázat na sporné či jinak zajímavé označování mléčných a "nemléčných" výrobků.
Název v anglickém jazyce
Tricky labeling of milk products
Popis výsledku anglicky
Food packaging information is the most important source of product information for the customer. The labeling rules are set and listed by both European and national legislation. These rules are predominantly listed in Regulation (EU) No. 1169/2011 of the European Parliament and of the Council on the provision of food information to consumers. Some specific rules are listed in comodity decree No. 397/2016 Coll., Decree on Requirements for Milk and Milk Products, Frozen Creams and Edible Fats and Oils, this decree is valid only in Czech Republic. Food labeling is rather complicated Many rules about food labeling are known, but the question is whether the information provided to the consumer is really understandable and beneficial. The aim of this article is to summarize the basic legislative requirements for the labeling of milk products and point out on the questionable or otherwise interesting labeling of milk and "non-milk" products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
275-280
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
15. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—