Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezidua cizorodých látek v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877414 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezidua cizorodých látek v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potraviny jsou již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a jejich zkrmováním i do organismů zvířat a se živočišnými produkty do lidského těla. Mnoho těchto látek má legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 0,23 % je nevyhovující.

  • Název v anglickém jazyce

    The contaminants in food

  • Popis výsledku anglicky

    The food are produced with the presence of extraneous substances during their cultivation. Foreign substances can occur in soil, water or plants from the air. Mainly pesticides are often applied to these plants too. All these substances can accumulate in the plants and, after they are consumed, they can also enter the cattle and human body. Many of these substances have a maximum legislation limit set above which a food should not be marketed. This work summarizes the results of inspections carried out by the Czech Agriculture and Food Inspection Authority and State Veterinary Administration. It is clear from these that the number of controlled batches of foodstuffs is gradually decreasing, but at the same time the percentage of foodstuffs in which these substances are detected falls. Most foods are analyzed for the presence of pesticide residues, and at least food is analyzed for polycyclic aromatic hydrocarbons. Most of the monitored batches correspond to health and legislative parameters and only 0.23 % of batches of monitored foods are unsatisfactory.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    114-117

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku