Rezidua cizorodých látek v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877414 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua cizorodých látek v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Potraviny jsou již během svého pěstování zatíženy výskytem cizorodých látek v životním prostředí. Cizorodé látky se mohou vyskytovat v půdě, ve vodách nebo na rostliny dopadat z ovzduší. Všechny tyto látky se mohou v rostlinách kumulovat a jejich zkrmováním i do organismů zvířat a se živočišnými produkty do lidského těla. Mnoho těchto látek má legislativou stanovený maximální limit, při jehož překročení by potravina neměla být dodávána na trh. V této práci jsou shrnuty výsledky kontrol provedených Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou. Z nich je patrné, že počty kontrolovaných potravin postupně klesá, ale současně s tím však klesá i procento potravin, ve kterých jsou tyto látky stanoveny. Nejvíce potravin je analyzováno na přítomnost reziduí pesticidů, nejméně pak jsou potraviny analyzovány na polycyklické aromatické uhlovodíky. Celkově lze říci, že většina sledovaných šarží odpovídá zdravotním a legislativním parametrům a pouhé 0,23 % je nevyhovující.
Název v anglickém jazyce
The contaminants in food
Popis výsledku anglicky
The food are produced with the presence of extraneous substances during their cultivation. Foreign substances can occur in soil, water or plants from the air. Mainly pesticides are often applied to these plants too. All these substances can accumulate in the plants and, after they are consumed, they can also enter the cattle and human body. Many of these substances have a maximum legislation limit set above which a food should not be marketed. This work summarizes the results of inspections carried out by the Czech Agriculture and Food Inspection Authority and State Veterinary Administration. It is clear from these that the number of controlled batches of foodstuffs is gradually decreasing, but at the same time the percentage of foodstuffs in which these substances are detected falls. Most foods are analyzed for the presence of pesticide residues, and at least food is analyzed for polycyclic aromatic hydrocarbons. Most of the monitored batches correspond to health and legislative parameters and only 0.23 % of batches of monitored foods are unsatisfactory.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
114-117
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—