Nebezpečí v potravinách rostlinného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880645" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880645 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nebezpečí v potravinách rostlinného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Potraviny jsou nepostradatelnou součástí lidského života. Na konci minulého století se objevilo několik závažných kauz, které vedly k významným legislativním změnám. Potraviny rostlinného původu se stávají významnější a to zejména z důvodů změn stravovacích zvyklostí konzumentů. Velice často se u skupiny potravin rostlinného původu setkáváme přítomností reziduí pesticidů, přítomností plísní a mykotoxinů. V letech 2009 – 2021 jsou nejčastěji uváděny jako problematické potraviny pocházející do kategorie ovoce a zelenina.
Název v anglickém jazyce
Hazards in foods of plant origin
Popis výsledku anglicky
Food is an essential component of human life. At the end of the last century, several important causes emerged which led to significant legislative changes. Food of plant origin becomes more significant especially due to changes in the eating habits of consumers. Very often, we encounter the presence of pesticide residues in the food group of plant origin presence of moulds and mycotoxins. In the years 2009 – 2021, the most frequently mentioned problematic foods are those coming from the category of fruits and vegetables.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
372-380
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—