Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000459" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000459 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.

  • Název v anglickém jazyce

    Food and beverages development consumption in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food consumption. Changes of effective demand are reflected in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards cheaper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period(2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred onlybeef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    46-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus