Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000459" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000459 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) secelková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.
Název v anglickém jazyce
Food and beverages development consumption in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food consumption. Changes of effective demand are reflected in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards cheaper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period(2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred onlybeef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
46-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—