Senzorické hodnocení kančího pachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877532" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení kančího pachu
Popis výsledku v původním jazyce
V termínech 13.2.2019 a 14.2.2019 byly uskutečněny 2 workshopy pro inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR, kteří se podílejí na kontrolách masa a masných výrobků v tržní síti. Workshopy zahrnovaly teoretickou část, kde byly účastníci seznámeni s problematikou kastrace prasat, vznikem a možností detekce složek kančího pachu a možnostmi jeho eliminace či využití masa s prokázaným výskytem kančího pachu ve výrobě. Ve druhé části prošli hodnotitelé jedenácti stupňovým testem pro stanovení individuální citlivosti a schopnosti detekce jednotlivých složek zodpovědných za kančí pach. Jednotlivé testové zkoušky byly následně vyhodnoceny a proškolení hodnotitelé získali certifikáty s individuálním výsledkem jejich schopností posuzovat pachové odchylky masa a masných výrobků v praxi.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of boar taint
Popis výsledku anglicky
On 13.2.2019 and 14.2.2019, 2 workshops were held for inspectors of the Czech Agriculture and Food Inspection Authority, who perform checks on meat and meat products placed on the market. The workshops included a theoretical part, where the participants were acquainted with the problems of the castration of pigs, development of boar taint and possibilities of its detection and elimination or how to use meat with boar taint in the production. In the second part, the participants passed an eleven-degree test to determine their individual sensitivity and ability to detect the individual components responsible for boar taint. Individual parts of the test were subsequently evaluated and the trained assessors obtained certificates with the individual result of their ability to assess odor deviations of meat and meat products in practice.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
50302 - Education, special (to gifted persons, those with learning disabilities)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
48
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce