Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza džemů s přídavkem bambusové vlákniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877550" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877550 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza džemů s přídavkem bambusové vlákniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo shrnout vliv přídavku bambusové vlákniny do ovocných džemů. Zkoumané vzorky byly vyrobeny z následujících druhů ovoce: třešně Prunus avium kaštánka, meruňky Prunus magnapavliciana, rybízu Ribes rubrum &apos;Detvan&apos; a višně Prunus cerasus L. Do vzorků byla přidána bambusová vláknina získaná od firmy Natura Food Additives, a.s., Česká republika. Džemy byly obohaceny následujícími koncentracemi vlákniny: 1 %, 5 % a 10 %. Zároveň byly vzorky připraveny s přídavkem a bez přídavku pektinu. Ve všech zkoumaných vzorcích byly zjištěny signifikantně významné rozdíly mezi konzistencí, barvou, chutí a celkovým dojmem. Nejlépe hodnocený džem byl džem s přídavkem 1 % vlákniny a zároveň bez přídavku pektinu. Také je třeba zdůraznit, že některé vzorky s přídavkem 5 % a 10 % vlákniny byly hodnotiteli také dobře přijímány, především vzorky třešňového džemu. Výzkum ukázal možnosti zvýšení obsahu vlákniny v ovocných džemech a zlepšení nutričního profilu.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensoric analysis of jams with the addition of bamboo fiber

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to summarize the influence of bamboo fiber in fruit jams. The samples were made from the following fruits: cherries Prunus avium chestnut, apricot Prunus magnapavliciana, currant Ribes rubrum &apos;Detvan&apos; and cherries Prunus cerasus L. Bamboo fiber obtained from Natura Food Additives, a.s., Czech Republic was added to the samples. The jams were enriched with the following fiber concentrations: 1%, 5% and 10%. At the same time, samples were prepared with and without pectin. Significant differences between consistency, color, taste and overall impression were found in all samples examined. The best-rated jam was 1% fiber without pectin. It should also be pointed out that some samples with 5% and 10% fiber addition were also well received by the evaluators, especially cherry jam samples. Research has shown the possibility of increasing the fiber content in fruit jams and improving the nutritional profile.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    210-216

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku