Riziko výskytu potenciálně toxigenních bakterií Bacillus cereus sensu lato v provozovnách stravovacích služeb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877952" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877952 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Riziko výskytu potenciálně toxigenních bakterií Bacillus cereus sensu lato v provozovnách stravovacích služeb
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo sledování a zhodnocení hygienické úrovně 6 provozoven stravovacích služeb v České republice se zaměřením na výskyt a toxigenní potenciál bakterií skupiny Bacillus cereus. Za pomoci MALDI-TOF (MS) a genotypové identifikace provedené metodou polymerázové řetězové reakce byla zjištěna přítomnost B. cereus sensu lato v 65 vzorcích (45,5 %). Geny kódující produkci alespoň jednoho typu sledovaných toxinů byly detekovány u 66/66 (100 %) izolátů. Všechny izoláty nesly geny pro produkci nehemolytického enterotoxinu (nheABC). U třetiny získaných izolátů (22/66; 33,3 %) byla potvrzena přítomnost jednotlivých komponent hemolysinu BL (hblACD). Gen ces byl identifikován u 3/66 (4,5 %) izolátů.
Název v anglickém jazyce
Risk of the occurence of potentionally toxigenic Bacillus cereus sensu lato bacteria in food service facilities
Popis výsledku anglicky
The object the study was monitoring and evaluation of hygiene level in 6 food service facilities in the Czech Republic, focusing on the presence and toxigenic potential of Bacillus cereus group bacteria. The study used MALDI-TOF (MS) and genotypic identification employed by a polymerase chain reaction method and detected presence of B. cereus group bacteria in 65 samples (45,5 %). In all confirmed B. cereus isolates (66/66; 100 %), genes encoding at least one type of toxin of interest was detected. Genes for non-haemolytic enterotoxin production (nheABC) were detected in all of the isolates, components encoding production of hemolysin BL (hblACD) were found in 22/66 (33,3 %) of the isolates. The ces gene was identified in 3/66 (4,5 %) of the isolates.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference Interní grantové agentury VFU Brno
ISBN
978-80-7305-830-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
88-91
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—