Růstový potenciál toxigenních Bacillus cereus ve vařené rýži
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878175" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878175 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/Lenfeldovy_a_Hoklovy_dny_2019_Prednasky_a_postery_cd.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růstový potenciál toxigenních Bacillus cereus ve vařené rýži
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na využití různých primárních růstových modelů při hodnocení růstu Bacillus cereus ve vařené rýži dvou druhů při teplotě 4 a 24 °C. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou na Mannitol Yolk Polymyxine B agaru (30 °C, 24 h). Bakterie se ve vařené rýži množila pouze při teplotě 24 °C. Růst bakterií při této teplotě nejlépe charakterizoval Gompertzův model. Pro zajištění bezpečnosti není vhodné vařenou rýži uchovávat při teplotě 24 °C.
Název v anglickém jazyce
Growth dynamics of Bacillus cereus in cooked rice
Popis výsledku anglicky
The study was focused on the use of different primary growth models in assessing of Bacillus cereus growth in cooked rice at 4 and 24 °C. Count of B. cereus was determined by a plate method on Mannitol Yolk Polymyxine B agar (30 °C, 24 h). Bacteria grew in cooked rice only at 24°C. The Gompertz model best characterized the growth of bacteria at this temperature. To ensure the safety there is not appropriate to store cooked rice at temperature 24 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-828-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
96-100
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—