Dynamika růstu Bacillus cereus ve vařených těstovinách uchovávaných při 24 °C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878173" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/Sbornik_IGA_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika růstu Bacillus cereus ve vařených těstovinách uchovávaných při 24 °C
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na využití různých primárních růstových modelů při hodnocení růstu Bacillus cereus ve vařených těstovinách tří druhů při teplotě 24 °C. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou na Mannitol Yolk Polymyxine B agaru (30 °C, 24 h). Bakterie se ve vařených těstovinách velmi dobře množila. Růst bakterií nejlépe charakterizoval Gompertzův model. Pro zajištění bezpečnosti není vhodné vařené těstoviny uchovávat při teplotě 24 °C.
Název v anglickém jazyce
Growth dynamics of Bacillus cereus in cooked pasta stored at 24 °C
Popis výsledku anglicky
The study was focused on the use of different primary growth models in assessing of Bacillus cereus growth in cooked pasta at 24 °C. Count of B. cereus was determined by a plate method on Mannitol Yolk Polymyxine B agar (30 °C, 24 h). Bacteria grew in cooked pasta at 24°C very well. The Gompertz model best characterized the growth of bacteria at this temperature. To ensure the safety there is not appropriate to store cooked pasta at temperature 24 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference interní grantové agentury VFU Brno 2019
ISBN
978-80-7305-830-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
71-74
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—