Modelování růstu Bacillus cereus ve vařených cereálních přílohách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878961" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878961 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modelování růstu Bacillus cereus ve vařených cereálních přílohách
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na využití primárních růstových modelů při hodnocení růstu Bacillus cereus ve vařených těstovinách uchovávaných při teplotě 4 °C a 24 °C. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou za použití Mannitol Yolk Polymyxine B agaru (30 °C, 24 h). Při teplotě 4 °C nebyl růst B. cereus pozorován. Při teplotě 24 °C byly vytvořené růstové modely kompletní. Při této teplotě nejlépe charakterizoval růst bakterie Gompertzův model. Pro zajištění bezpečnosti není vhodné skladovat těstoviny po uvaření při teplotě 24 °C.
Název v anglickém jazyce
Modeling of Bacillus cereus growth in cooked cereal side dish
Popis výsledku anglicky
The study was focused on the use of different primary growth models in assessing of Bacillus cereus growth in cooked pasta at 4 °C and 24 °C. Count of B. cereus was determined by a plate method on Mannitol Yolk Polymyxine B agar (30 °C, 24 h). At a temperature of 4 °C no growth was observed. At a temperature of 24 °C the growth models were completed. The Gompertz model best characterized the growth of bacteria at this temperature. To ensure the safety there is not appropriate to store cooked pasta at temperature 24 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—