Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelování růstu Bacillus cereus ve vařených cereálních přílohách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878961" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878961 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2020/dl/9788055221687/9788055221687.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modelování růstu Bacillus cereus ve vařených cereálních přílohách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla zaměřena na využití primárních růstových modelů při hodnocení růstu Bacillus cereus ve vařených těstovinách uchovávaných při teplotě 4 °C a 24 °C. Počet B. cereus byl stanoven plotnovou metodou za použití Mannitol Yolk Polymyxine B agaru (30 °C, 24 h). Při teplotě 4 °C nebyl růst B. cereus pozorován. Při teplotě 24 °C byly vytvořené růstové modely kompletní. Při této teplotě nejlépe charakterizoval růst bakterie Gompertzův model. Pro zajištění bezpečnosti není vhodné skladovat těstoviny po uvaření při teplotě 24 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Modeling of Bacillus cereus growth in cooked cereal side dish

  • Popis výsledku anglicky

    The study was focused on the use of different primary growth models in assessing of Bacillus cereus growth in cooked pasta at 4 °C and 24 °C. Count of B. cereus was determined by a plate method on Mannitol Yolk Polymyxine B agar (30 °C, 24 h). At a temperature of 4 °C no growth was observed. At a temperature of 24 °C the growth models were completed. The Gompertz model best characterized the growth of bacteria at this temperature. To ensure the safety there is not appropriate to store cooked pasta at temperature 24 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-2168-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    32-35

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    26. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku