Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentace siláží pomocí biologických inokulantů a energetická účinnost krmiv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878829" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878829 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentace siláží pomocí biologických inokulantů a energetická účinnost krmiv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při použití homofermentativních laktobacilů je hlavním produktem fermentace kyselina mléčná, zatímco při použití heterofermentativních bakterií (Lactobacillus buchneri) vzniká rovněž kyselina octová a alkoholy. Ztráty energie při použití homofermentativních bakterií se pohybují kolem 3 %, zatímco při použití heterofermentativních bakterií (Lactobacilus buchneri) v závislosti na vznikajících produktech dosahují ztráty energie až 20 % a ztráty sušiny až 29 %. Zvýšená produkce kyseliny octové při použití heterofermentativních bakterií zvyšuje aerobní stabilitu siláží, ale cenou za tento pozitivní efekt jsou poměrně velké ztráty sušiny a snížení energetické hodnoty siláží jako krmiva pro přežvýkavce ve srovnání s výchozí hmotou. Použití heterofermentativních bakterií tedy zvyšuje aerobní stabilitu siláží, ale cenou za tento pozitivní efekt jsou poměrně velké ztráty sušiny a snížení energetické hodnoty siláží při krmení přežvýkavců.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentation of silages using biological inoculants and energy efficiency of feeds

  • Popis výsledku anglicky

    When homofermentative lactobacilli are used, lactic acid is the main product of fermentation, while when heterofermentative bacteria (Lactobacillus buchneri) are used, acetic acid and alcohols are also produced. Energy losses with homofermentative bacteria are around 3%, while with heterofermentative bacteria energy losses of up to 20% and dry matter losses of up to 29% are achieved, depending on the products formed. Increased acetic acid production when using heterofermentative bacteria increases the aerobic stability of silages, but the cost of this positive effect are the relatively large losses of dry matter and the reduction of the energy value of silages as ruminant feed compared to the starting material. Thus, the use of heterofermentative bacteria increases the aerobic stability of silages, but the price for this positive effect is the relatively large losses of dry matter and the reduction of the energy value of silages in the feeding of ruminants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus