Fermentace siláží pomocí biologických inokulantů a energetická účinnost krmiv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878829" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878829 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentace siláží pomocí biologických inokulantů a energetická účinnost krmiv
Popis výsledku v původním jazyce
Při použití homofermentativních laktobacilů je hlavním produktem fermentace kyselina mléčná, zatímco při použití heterofermentativních bakterií (Lactobacillus buchneri) vzniká rovněž kyselina octová a alkoholy. Ztráty energie při použití homofermentativních bakterií se pohybují kolem 3 %, zatímco při použití heterofermentativních bakterií (Lactobacilus buchneri) v závislosti na vznikajících produktech dosahují ztráty energie až 20 % a ztráty sušiny až 29 %. Zvýšená produkce kyseliny octové při použití heterofermentativních bakterií zvyšuje aerobní stabilitu siláží, ale cenou za tento pozitivní efekt jsou poměrně velké ztráty sušiny a snížení energetické hodnoty siláží jako krmiva pro přežvýkavce ve srovnání s výchozí hmotou. Použití heterofermentativních bakterií tedy zvyšuje aerobní stabilitu siláží, ale cenou za tento pozitivní efekt jsou poměrně velké ztráty sušiny a snížení energetické hodnoty siláží při krmení přežvýkavců.
Název v anglickém jazyce
Fermentation of silages using biological inoculants and energy efficiency of feeds
Popis výsledku anglicky
When homofermentative lactobacilli are used, lactic acid is the main product of fermentation, while when heterofermentative bacteria (Lactobacillus buchneri) are used, acetic acid and alcohols are also produced. Energy losses with homofermentative bacteria are around 3%, while with heterofermentative bacteria energy losses of up to 20% and dry matter losses of up to 29% are achieved, depending on the products formed. Increased acetic acid production when using heterofermentative bacteria increases the aerobic stability of silages, but the cost of this positive effect are the relatively large losses of dry matter and the reduction of the energy value of silages as ruminant feed compared to the starting material. Thus, the use of heterofermentative bacteria increases the aerobic stability of silages, but the price for this positive effect is the relatively large losses of dry matter and the reduction of the energy value of silages in the feeding of ruminants.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—