Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontaminace obilovin mykotoxiny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879250" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879250 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontaminace obilovin mykotoxiny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Houbové organismy se běžně vyskytují v životním prostředí. Toxigenní houby mohou kolonizovat různé plodiny a umí akumulovat bioaktivní látky v jejich infikovaných částech. Tyto látky nazýváme mykotoxiny. Mykotoxiny jsou produkovány širokou škálou plísní včetně druhů z rodů Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alteraria a Claviceps. Nejdůležitější z hlediska toxicity a výskytu jsou aflatoxiny, ochratoxin A, fumonisiny B1, B2 a B3, deoxynivalenol a další trichoteceny, zearalenon, patulin a námelové alkaloidy. Mykotoxiny infikují náchylné rostliny po celém světě. Plísněmi jsou produkovány pouze za určitých podmínek prostředí. Pokud však již dojde k produkci mykotoxinů, jsou velice stabilní a odolné. Mykotoxiny kontaminující krmivo pro zvířata mohou mít u zvířat toxické účinky a je reálný jejich přenos do živočišných produktů. Jsou schopné způsobit onemocnění a smrt u lidí a zvířat. Plísňová infekce a produkce mykotoxinů mohou začít v terénu, při sklizni, manipulaci, skladování a zpracování daných komodit. Bylo navrženo mnoho fyzikálních, chemických a biologických technologií s cílem snížit nevyhnutelnou a nepředvídatelnou kontaminaci mykotoxiny a mnohé prokázaly vynikající účinnost. Prevence kontaminace mykotoxiny před nebo po sklizni je preferovanou strategií pro minimalizaci mykotoxinů v potravinách a krmivech.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxin contamination of cereal grains

  • Popis výsledku anglicky

    Fungal organisms commonly occur in the environment. Toxigenic fungi can colonize various plant crops and can accumulate bioactive substances in their infected parts. We call these substances mycotoxins. Mycotoxins are produced by a wide range of fungi, including species from the genera Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alteraria and Claviceps. The most important in the areas of toxicity and occurrence are aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins B1, B2 and B3, deoxynivalenol and other trichothecenes, zearalenone, patulin and ergot alkaloids. Mycotoxins infect susceptible plants around the world. Mycotoxins are produced by fungi only under certain environmental conditions. However, once mycotoxins are produced, they are very stable and resistant. Animal feed contamined with mycotoxins can have toxic effects on animals and can be transposrted to animal products is realistic. They are capable of causing disease and death in humans and animals. Fungal infection and mycotoxin production can begin in the field, during harvesting, handling, storage and processing of the commodities. Many physical, chemical and biological technologies have been proposed to reduce the inevitable and unpredictable mycotoxin contamination, and many have demonstrated excellent efficacy. Prevention of mycotoxin contamination before or after harvest is the preferred strategy for minimizing mycotoxins in food and feed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus