Kontaminace obilovin mykotoxiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879250" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879250 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontaminace obilovin mykotoxiny
Popis výsledku v původním jazyce
Houbové organismy se běžně vyskytují v životním prostředí. Toxigenní houby mohou kolonizovat různé plodiny a umí akumulovat bioaktivní látky v jejich infikovaných částech. Tyto látky nazýváme mykotoxiny. Mykotoxiny jsou produkovány širokou škálou plísní včetně druhů z rodů Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alteraria a Claviceps. Nejdůležitější z hlediska toxicity a výskytu jsou aflatoxiny, ochratoxin A, fumonisiny B1, B2 a B3, deoxynivalenol a další trichoteceny, zearalenon, patulin a námelové alkaloidy. Mykotoxiny infikují náchylné rostliny po celém světě. Plísněmi jsou produkovány pouze za určitých podmínek prostředí. Pokud však již dojde k produkci mykotoxinů, jsou velice stabilní a odolné. Mykotoxiny kontaminující krmivo pro zvířata mohou mít u zvířat toxické účinky a je reálný jejich přenos do živočišných produktů. Jsou schopné způsobit onemocnění a smrt u lidí a zvířat. Plísňová infekce a produkce mykotoxinů mohou začít v terénu, při sklizni, manipulaci, skladování a zpracování daných komodit. Bylo navrženo mnoho fyzikálních, chemických a biologických technologií s cílem snížit nevyhnutelnou a nepředvídatelnou kontaminaci mykotoxiny a mnohé prokázaly vynikající účinnost. Prevence kontaminace mykotoxiny před nebo po sklizni je preferovanou strategií pro minimalizaci mykotoxinů v potravinách a krmivech.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxin contamination of cereal grains
Popis výsledku anglicky
Fungal organisms commonly occur in the environment. Toxigenic fungi can colonize various plant crops and can accumulate bioactive substances in their infected parts. We call these substances mycotoxins. Mycotoxins are produced by a wide range of fungi, including species from the genera Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alteraria and Claviceps. The most important in the areas of toxicity and occurrence are aflatoxins, ochratoxin A, fumonisins B1, B2 and B3, deoxynivalenol and other trichothecenes, zearalenone, patulin and ergot alkaloids. Mycotoxins infect susceptible plants around the world. Mycotoxins are produced by fungi only under certain environmental conditions. However, once mycotoxins are produced, they are very stable and resistant. Animal feed contamined with mycotoxins can have toxic effects on animals and can be transposrted to animal products is realistic. They are capable of causing disease and death in humans and animals. Fungal infection and mycotoxin production can begin in the field, during harvesting, handling, storage and processing of the commodities. Many physical, chemical and biological technologies have been proposed to reduce the inevitable and unpredictable mycotoxin contamination, and many have demonstrated excellent efficacy. Prevention of mycotoxin contamination before or after harvest is the preferred strategy for minimizing mycotoxins in food and feed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—