Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.
Název v anglickém jazyce
Influence of mycotoxins from grasslands on the health and yield of ruminants
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins are secondary metabolites produced by several genera of fungi, notably Fusarium, Aspergillus and Penicillium. It is a heterogeneous group of non-polar low molecular weight substances characterized by their toxicity. The first records of mycotoxin poisoning have been made since the Middle Ages. An example of a human disease that has been associated with poisoning by toxic metabolites of microscopic fungi is ergotism. This disease is caused by poisoning by ergot mycotoxins produced by the parasitic fungus Claviceps purpurea. Cereals and grasses are the host and source of ergot. During the 20th century, scientists came to the conclusion that the cause of intoxication and mortality of farm animals, as well as the cause of disease and death in humans, are products of the metabolism of microscopic filamentous fungi - micromycetes. Feed, cereals, and protein sources such as peanuts and cotton seeds are potential vectors of mycotoxins in ruminant diets. Fresh grasses can also be contaminated with mycotoxins. It is generally assumed that ruminants are less sensitive to mycotoxins than other animals. This may be due to the ability of the rumen microbial ecosystem to degrade or convert mycotoxins into less toxic compounds. However, there is evidence that ruminants can be poisoned by mycotoxins, leading to lower animal production or even animal death.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů