Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of mycotoxins from grasslands on the health and yield of ruminants

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotoxins are secondary metabolites produced by several genera of fungi, notably Fusarium, Aspergillus and Penicillium. It is a heterogeneous group of non-polar low molecular weight substances characterized by their toxicity. The first records of mycotoxin poisoning have been made since the Middle Ages. An example of a human disease that has been associated with poisoning by toxic metabolites of microscopic fungi is ergotism. This disease is caused by poisoning by ergot mycotoxins produced by the parasitic fungus Claviceps purpurea. Cereals and grasses are the host and source of ergot. During the 20th century, scientists came to the conclusion that the cause of intoxication and mortality of farm animals, as well as the cause of disease and death in humans, are products of the metabolism of microscopic filamentous fungi - micromycetes. Feed, cereals, and protein sources such as peanuts and cotton seeds are potential vectors of mycotoxins in ruminant diets. Fresh grasses can also be contaminated with mycotoxins. It is generally assumed that ruminants are less sensitive to mycotoxins than other animals. This may be due to the ability of the rumen microbial ecosystem to degrade or convert mycotoxins into less toxic compounds. However, there is evidence that ruminants can be poisoned by mycotoxins, leading to lower animal production or even animal death.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů