Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Indikátory fekální kontaminace v plodech moře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879303" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879303 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Indikátory fekální kontaminace v plodech moře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, hlavonožců, korýšů a mořských ryb v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno v 6 odběrech 33 šarží. Přítomnost patogenních bakterií (salmonely a E. coli O157) nebyla prokázána. Enterokoky byly detekovány pouze u 3 vzorků (9 %). Počet vzorků s pozitivním záchytem v naší studii byl v případě Enterobacteriaceae 85 %, u koliformních 48 % a u E. coli jen 28 %. Nejvyšší kontaminace byla zjištěna u slávky středomořské, zatímco u ostatních druhů mořských živočichů byly detekovány významně nižší počty (P&lt;0,05). Nejnižší úroveň kontaminace byla zjištěna u ústřic. S výjimkou jednoho vzorku slávky středomořské všechny vzorky splnily legislativní limit na E. coli a i počty koliformních bakterií a zástupců čeledi Enterobacteriaceae (&lt; 10^2 MPN/g) lze považovat za dostatečně nízké. Mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, korýšů, hlavonožců a mořských ryb dodávaných na trh v České republice tak lze považovat za velmi dobrou.

  • Název v anglickém jazyce

    Indicator Bacteria of Fecal Contamination in Seafood

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate and compare the microbiological quality of fresh bivalve molluscs, cephalopods, crustaceans and marine fish in retail in the Czech Republic. A total of 33 batches were analyzed in 6 samplings. Pathogenic bacteria (Salmonella and E. coli O157) were not detected. Enterococci were detected in only 3 samples (9%). The number of samples tested positively for Enterobacteriaceae, coliforms and E. coli was 85%, 48% and 28%, repectively. The highest contamination was found in the Mediterranean mussel, while significantly lower numbers (P&lt;0.05) were found in other marine species. Pacific oysters showed the lowest level of contamination. With the exception of one sample of the Mediterranean mussel, all samples met the legislative limit for E. coli and the numbers of coliform bacteria and members of the Enterobacteriaceae family (&lt;10^2 MPN/g) can be considered sufficiently low. The microbiological quality of fresh bivalve molluscs, crustaceans, cephalopods and marine fish placed on the market in the Czech Republic can thus be considered very good.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-859-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    127-131

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    13. 10. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku