Indikátory fekální kontaminace v plodech moře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879303" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879303 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Indikátory fekální kontaminace v plodech moře
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit a porovnat mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, hlavonožců, korýšů a mořských ryb v tržní síti v České republice. Celkem bylo analyzováno v 6 odběrech 33 šarží. Přítomnost patogenních bakterií (salmonely a E. coli O157) nebyla prokázána. Enterokoky byly detekovány pouze u 3 vzorků (9 %). Počet vzorků s pozitivním záchytem v naší studii byl v případě Enterobacteriaceae 85 %, u koliformních 48 % a u E. coli jen 28 %. Nejvyšší kontaminace byla zjištěna u slávky středomořské, zatímco u ostatních druhů mořských živočichů byly detekovány významně nižší počty (P<0,05). Nejnižší úroveň kontaminace byla zjištěna u ústřic. S výjimkou jednoho vzorku slávky středomořské všechny vzorky splnily legislativní limit na E. coli a i počty koliformních bakterií a zástupců čeledi Enterobacteriaceae (< 10^2 MPN/g) lze považovat za dostatečně nízké. Mikrobiologickou kvalitu čerstvých mlžů, korýšů, hlavonožců a mořských ryb dodávaných na trh v České republice tak lze považovat za velmi dobrou.
Název v anglickém jazyce
Indicator Bacteria of Fecal Contamination in Seafood
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate and compare the microbiological quality of fresh bivalve molluscs, cephalopods, crustaceans and marine fish in retail in the Czech Republic. A total of 33 batches were analyzed in 6 samplings. Pathogenic bacteria (Salmonella and E. coli O157) were not detected. Enterococci were detected in only 3 samples (9%). The number of samples tested positively for Enterobacteriaceae, coliforms and E. coli was 85%, 48% and 28%, repectively. The highest contamination was found in the Mediterranean mussel, while significantly lower numbers (P<0.05) were found in other marine species. Pacific oysters showed the lowest level of contamination. With the exception of one sample of the Mediterranean mussel, all samples met the legislative limit for E. coli and the numbers of coliform bacteria and members of the Enterobacteriaceae family (<10^2 MPN/g) can be considered sufficiently low. The microbiological quality of fresh bivalve molluscs, crustaceans, cephalopods and marine fish placed on the market in the Czech Republic can thus be considered very good.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-859-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
127-131
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 10. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—