Vliv původu vajec na jejich loupatelnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879308" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879308 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv původu vajec na jejich loupatelnost
Popis výsledku v původním jazyce
Předložená práce je zaměřena na porovnání loupatelnosti vaječné skořápky u slepičích vajec. Jedná se o vejce původem ze dvou zcela odlišných produkčních systémů. První skupinu slepičích vajec tvoří vejce pocházející z klecové produkce. Druhou skupinu představují slepičí vejce z bio produkce. Vejce byla po uvaření hodnocena hodnotiteli. Hodnocení probíhalo anonymně ve zkušební místnosti, která je vybavena hodnotitelskými kójemi a splňuje kritéria mezinárodních norem, která jsou na zkušební místnosti kladeny (ČSN ISO 8589). Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi oběma skupinami slepičích vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v jejich loupatelnosti.
Název v anglickém jazyce
The Influence of the Hen Egg Origin on Their Peelability
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare the peelability of laying hen eggs shall from the two different production systems. The first egg group come from enriched cages for laying hens and the others eggs come from organic production system. All eggs sampled had been cooked and the hard boiled eggs were evaluated by panelist. The assessment was anonymous and it took place in sensory testing facilities equipped by tasting boots. The layout of the area follows the international standards (ISO 8589). The data obtained were analysed using UNISTAT program ANOVA test and the Turkey-HSD multiple comparison test. The study revealed no statistically significant difference in the egg shall peelability (P < 0,05) between the eggs come from enriched cages for laying hens and the egg come from the organic production system.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-859-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
146-149
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 10. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—