Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879446 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo porovnat senzorické vlastnosti slepičích vajec pocházejících ze dvou rozdílných produkčních systémů. Práce je zaměřena konkrétně na senzorické zhodnocení chuti a vůně daných slepičích vajec. První skupinu slepičích vajec tvoří vejce pocházející z bio chovu. Druhou skupinu představují slepičí vejce z klecové produkce. Celkem bylo použito 44 slepičích vajec, která byla hodnocena 11 hodnotiteli. Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi oběma skupinami slepičích vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v jejich chuti ani vůni (P < 0,05).
Název v anglickém jazyce
Comparison of organic and caged eggs
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare the sensory properties of laying hen eggs from two different production systems. The present study is focused specifically on the sensory assesssment of the egg taste and their flavor. The first egg group come from organic production system and the others come from enriched cages for laying hens and egg production. Totally, 44 eggs were sampled. Data were obtained from 11 panelist and analysed using UNISTAT program ANOVA test and the Turkey-HSD multiple comparison test. The study revealed no statistically significant difference in taste (P < 0,05), and flavor (P < 0,05) between the egg come from the organic production system and eggs come from enriched cages for laying hens and egg production.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
359-365
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—