Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879446" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879446 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání vajec z ekologické produkce a vajec pocházejících z klecového chovu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo porovnat senzorické vlastnosti slepičích vajec pocházejících ze dvou rozdílných produkčních systémů. Práce je zaměřena konkrétně na senzorické zhodnocení chuti a vůně daných slepičích vajec. První skupinu slepičích vajec tvoří vejce pocházející z bio chovu. Druhou skupinu představují slepičí vejce z klecové produkce. Celkem bylo použito 44 slepičích vajec, která byla hodnocena 11 hodnotiteli. Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi oběma skupinami slepičích vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P &lt; 0,05) v jejich chuti ani vůni (P &lt; 0,05).

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of organic and caged eggs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare the sensory properties of laying hen eggs from two different production systems. The present study is focused specifically on the sensory assesssment of the egg taste and their flavor. The first egg group come from organic production system and the others come from enriched cages for laying hens and egg production. Totally, 44 eggs were sampled. Data were obtained from 11 panelist and analysed using UNISTAT program ANOVA test and the Turkey-HSD multiple comparison test. The study revealed no statistically significant difference in taste (P &lt; 0,05), and flavor (P &lt; 0,05) between the egg come from the organic production system and eggs come from enriched cages for laying hens and egg production.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    359-365

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku