Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita obohacených slepičích vajec

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880090" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880090 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita obohacených slepičích vajec

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předložená práce je zaměřena na porovnání chuti bílků, žloutků a celých slepičích vajec. Jedná se o vejce označená jako obohacená, zakoupená v tržní síti. Celkem byly vytvořeny 4 skupiny vajec. První skupinu obohacených slepičích vajec tvoří vejce označená prodejci jako Cereální vejce. Druhou skupinu představují slepičí vejce označená jako Fitness vejce. Třetí skupinu vajec tvoří vejce označená jako Omega vejce. Čtvrtá, poslední skupina, je kontrolní skupina podestýlkových, neobohacených, vajec. Všechna vejce byla po uvařena a předložena 12 hodnotitelům. Hodnocení probíhalo anonymně ve zkušební místnosti, která je vybavena hodnotitelskými kójemi a splňuje kritéria mezinárodních norem, která jsou na zkušební místnosti kladeny (ČSN ISO 8589). Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi danými skupinami vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P &lt; 0,05) v chuti jejich bílků, žloutků a celých vajec.

  • Název v anglickém jazyce

    Enriched Hen Eggs Quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare the taste of the eggwhite, the yolk and the whole laying hen eggs labeled by their producers as the enriched. Totally 4 groups were examined. The first egg group was labeled as the Cereal eggs, the other group as the Fitness eggs, the third group as the Omega eggs and the last group were the non-enriched eggs served as a control group. All eggs sampled had been cooked and the hard boiled eggs were evaluated by 12 panelists. The assessment was anonymus and took place in sensory testing facilities equipped by tasting boots. The layout of the area follows the international standards (ISO 8589). The data obtained were analysed using UNISTAT program ANOVA test and the Turkey-HSD multiple comparison test. The study revealed no statistically significant difference in the taste of eggwhite, yolk and whole eggs (P &lt; 0.05) between the eggs labeled as the Cereal, the Fitness, the Omega and the non-enriched eggs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    195-198

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku