Kvalita obohacených slepičích vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880090" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880090 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/2022%20LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita obohacených slepičích vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Předložená práce je zaměřena na porovnání chuti bílků, žloutků a celých slepičích vajec. Jedná se o vejce označená jako obohacená, zakoupená v tržní síti. Celkem byly vytvořeny 4 skupiny vajec. První skupinu obohacených slepičích vajec tvoří vejce označená prodejci jako Cereální vejce. Druhou skupinu představují slepičí vejce označená jako Fitness vejce. Třetí skupinu vajec tvoří vejce označená jako Omega vejce. Čtvrtá, poslední skupina, je kontrolní skupina podestýlkových, neobohacených, vajec. Všechna vejce byla po uvařena a předložena 12 hodnotitelům. Hodnocení probíhalo anonymně ve zkušební místnosti, která je vybavena hodnotitelskými kójemi a splňuje kritéria mezinárodních norem, která jsou na zkušební místnosti kladeny (ČSN ISO 8589). Získaná data byla zpracována ve statistickém programu UNISTAT v testu ANOVA a poté bylo provedeno mnohonásobné porovnání v Tukey-HSD testu. Z výsledků vyplývá, že mezi danými skupinami vajec nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05) v chuti jejich bílků, žloutků a celých vajec.
Název v anglickém jazyce
Enriched Hen Eggs Quality
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare the taste of the eggwhite, the yolk and the whole laying hen eggs labeled by their producers as the enriched. Totally 4 groups were examined. The first egg group was labeled as the Cereal eggs, the other group as the Fitness eggs, the third group as the Omega eggs and the last group were the non-enriched eggs served as a control group. All eggs sampled had been cooked and the hard boiled eggs were evaluated by 12 panelists. The assessment was anonymus and took place in sensory testing facilities equipped by tasting boots. The layout of the area follows the international standards (ISO 8589). The data obtained were analysed using UNISTAT program ANOVA test and the Turkey-HSD multiple comparison test. The study revealed no statistically significant difference in the taste of eggwhite, yolk and whole eggs (P < 0.05) between the eggs labeled as the Cereal, the Fitness, the Omega and the non-enriched eggs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
195-198
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—