Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879335" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879335 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission
Popis výsledku v původním jazyce
Microbiological contamination is one of the main parameters that must be assessed to assure the safety of foods produced by a catering system. The occurrence of B. cereus sensu lato (B. cereus s. l.) bacteria in the food processing environment is an important risk factor for B. cereus intoxications and infections. Therefore, the prevalence of B. cereus s. l. in a total of 238 environmental swabs from six catering establishments was investigated to determine the possible contamination routes of heat-treated foods. B. cereus s. l. was detected in 52.1% of the swab samples. The detection rates for the B. cereus s. l. nheABC complex, hblDAC complex, cytK and ces virulence genes among the isolates were 98.4, 34.6, 31.5 and 4.7%, respectively. All the isolates (100%) carried at least one or more enterotoxin genes, confirming the high pathogenic potential of B. cereus s. l. bacteria. Hence, from the viewpoint of prevention of diseases caused by B. cereus, it is necessary to identify sources of contamination in the food processing chain.
Název v anglickém jazyce
Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission
Popis výsledku anglicky
Microbiological contamination is one of the main parameters that must be assessed to assure the safety of foods produced by a catering system. The occurrence of B. cereus sensu lato (B. cereus s. l.) bacteria in the food processing environment is an important risk factor for B. cereus intoxications and infections. Therefore, the prevalence of B. cereus s. l. in a total of 238 environmental swabs from six catering establishments was investigated to determine the possible contamination routes of heat-treated foods. B. cereus s. l. was detected in 52.1% of the swab samples. The detection rates for the B. cereus s. l. nheABC complex, hblDAC complex, cytK and ces virulence genes among the isolates were 98.4, 34.6, 31.5 and 4.7%, respectively. All the isolates (100%) carried at least one or more enterotoxin genes, confirming the high pathogenic potential of B. cereus s. l. bacteria. Hence, from the viewpoint of prevention of diseases caused by B. cereus, it is necessary to identify sources of contamination in the food processing chain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-851-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
5-7
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 6. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—