Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879335" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879335 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microbiological contamination is one of the main parameters that must be assessed to assure the safety of foods produced by a catering system. The occurrence of B. cereus sensu lato (B. cereus s. l.) bacteria in the food processing environment is an important risk factor for B. cereus intoxications and infections. Therefore, the prevalence of B. cereus s. l. in a total of 238 environmental swabs from six catering establishments was investigated to determine the possible contamination routes of heat-treated foods. B. cereus s. l. was detected in 52.1% of the swab samples. The detection rates for the B. cereus s. l. nheABC complex, hblDAC complex, cytK and ces virulence genes among the isolates were 98.4, 34.6, 31.5 and 4.7%, respectively. All the isolates (100%) carried at least one or more enterotoxin genes, confirming the high pathogenic potential of B. cereus s. l. bacteria. Hence, from the viewpoint of prevention of diseases caused by B. cereus, it is necessary to identify sources of contamination in the food processing chain.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacillus cereus group bacteria in catering establishments: The environment as a factor of transmission

  • Popis výsledku anglicky

    Microbiological contamination is one of the main parameters that must be assessed to assure the safety of foods produced by a catering system. The occurrence of B. cereus sensu lato (B. cereus s. l.) bacteria in the food processing environment is an important risk factor for B. cereus intoxications and infections. Therefore, the prevalence of B. cereus s. l. in a total of 238 environmental swabs from six catering establishments was investigated to determine the possible contamination routes of heat-treated foods. B. cereus s. l. was detected in 52.1% of the swab samples. The detection rates for the B. cereus s. l. nheABC complex, hblDAC complex, cytK and ces virulence genes among the isolates were 98.4, 34.6, 31.5 and 4.7%, respectively. All the isolates (100%) carried at least one or more enterotoxin genes, confirming the high pathogenic potential of B. cereus s. l. bacteria. Hence, from the viewpoint of prevention of diseases caused by B. cereus, it is necessary to identify sources of contamination in the food processing chain.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-851-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    5-7

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 6. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku