Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879332" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879332 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.

  • Název v anglickém jazyce

    FTIR spectroscopy as a tracking tool for Bacillus cereus dissemination in food service facilities

  • Popis výsledku anglicky

    Bacillus cereus sensu lato (s. l.) bacteria are widely distributed in the environment. Due to the persistence of spores and the ability to produce different toxins, isolates of the B. cereus group play an important role in food safety. In this study, we aimed to assess the suitability of machine learning assisted (FTIR) spectroscopy as a tool for B. cereus s. l. dissemination in food service facilities. Moreover, the ability for identifying B. cereus group members was investigated. A panel of 109 B. cereus s. l. isolates from 5 food service facilities (samples including smears from food handler´s hands, smears from food processing environment and food) were compiled for this study. The identification results revealed a significant clustering of potentially related isolates within individual clusters. Using FTIR spectroscopy, 75.6 % of isolates were correctly classified at the species level. Overall, our work shows that FTIR spectroscopy is a suitable tool for mapping the spread of bacteria in catering establishments.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    295-304

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku