FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879332" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879332 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
FTIR spektroskopie jako nástroj pro identifikaci a mapování výskytu Bacillus cereus v provozovnách stravovacích služeb
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie Bacillus cereus sensu lato (s. l.) jsou široce rozšířeny v životním prostředí. Vzhledem k perzistenci spór a schopnosti produkovat různé toxiny hrají izoláty skupiny B. cereus důležitou roli v bezpečnosti potravin. V této studii jsme se zaměřili na posouzení vhodnosti infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) jako nástroje pro sledování šíření B. cereus s. l. v zařízeních stravovacích služeb. Kromě toho byla zkoumána schopnost identifikace jednotlivých zástupců skupiny B. cereus. Pro tuto studii byl sestaven panel 109 izolátů B. cereus s. l. z 5 stravovacích zařízení (stěry z rukou pracovníků, stěry z potravinářského prostředí a potraviny). Výsledky identifikace odhalily významné shlukování potenciálně příbuzných izolátů v rámci jednotlivých klastrů. Pomocí FTIR spektroskopie bylo 75,6 % izolátů správně klasifikováno na úrovni druhů. Celkově práce ukazuje, že FTIR spektroskopie je vhodným nástrojem pro mapování šíření bakterií ve stravovacích zařízeních.
Název v anglickém jazyce
FTIR spectroscopy as a tracking tool for Bacillus cereus dissemination in food service facilities
Popis výsledku anglicky
Bacillus cereus sensu lato (s. l.) bacteria are widely distributed in the environment. Due to the persistence of spores and the ability to produce different toxins, isolates of the B. cereus group play an important role in food safety. In this study, we aimed to assess the suitability of machine learning assisted (FTIR) spectroscopy as a tool for B. cereus s. l. dissemination in food service facilities. Moreover, the ability for identifying B. cereus group members was investigated. A panel of 109 B. cereus s. l. isolates from 5 food service facilities (samples including smears from food handler´s hands, smears from food processing environment and food) were compiled for this study. The identification results revealed a significant clustering of potentially related isolates within individual clusters. Using FTIR spectroscopy, 75.6 % of isolates were correctly classified at the species level. Overall, our work shows that FTIR spectroscopy is a suitable tool for mapping the spread of bacteria in catering establishments.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
295-304
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—