Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878681" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878681 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.

  • Název v anglickém jazyce

    Toxigenic profile of Bacillus cereus sensu lato bacteria in mass catering and ready-to-heat meals

  • Popis výsledku anglicky

    B. cereus is a well-known causative agent of foodborne bacterial intoxications in particular linked to the restaurant and catering sector. Recently, the toxigenic potential of other B. cereus sensu lato (B. cereus s.l.) species was also confirmed. Therefore, the present investigation was undertaken to study the incidence and toxigenic potential of Bacillus cereus group species in mass catering and ready-to-heat meals. There were 334 samples examined. Recorded incidences of B. cereus s. l. in meals from food service facilities and ready-to-heat meal samples were 39.2 % (40/102) and 19.4 % (45/232), respectively. All of the detected isolates (n = 92) belonged to B. cereus group. However, only 75.0 % were identified as B. cereus sensu stricto (B. cereus s.s.). A high proportion of isolates (25.0 %) were classified as B. thuringiensis, B. weihenstephanensis and B. mycoides. Screening of isolates by multiplex polymerase chain reaction revealed the overall distribution of various enterotoxin genes of nheABC complex, hblDAC complex and nonribosomal peptide synthetase gene responsible for cereulide production as 97.8, 45.7 and 5.4 %, respectively. Since ready-to-heat (RTH) foods are not commonly sterilized by heat treatment before consumption, B. cereus s. l. contamination may cause severe food safety problems. Also, there is an urgent need for further data concerning the occurence of B. thuringiensis in food, in particular as B. thuringiensis is a commonly used biopesticide.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-846-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    15-17

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 5. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku