Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878681" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878681 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Toxigenní profil bakterií Bacillus cereus sensu lato izolovaných z provozoven stravovacích služeb a balených pokrmů
Popis výsledku v původním jazyce
B. cereus je známým původcem bakteriálních intoxikací z potravin, zejména v souvislosti s restauračním a cateringovým sektorem. Nedávno došlo k potvrzení toxigenního potenciálu dalších druhů spadajících do skupiny Bacillus cereus. Studie byla proto zaměřena na sledování výskytu a toxigenního potenciálu Bacillus cereus sensu lato (B. cereus s. l.) v pokrmech podávaných v rámci provozování stravovacích služeb a hotových pokrmech balených. Celkem bylo vyšetřeno 334 vzorků. Zaznamenaná incidence B. cereus s. l. v pokrmech z provozoven stravovacích služeb byla 39,2 % (40/102), v balených pokrmech byly tyto bakterie izolovány v 19,4 % případů (45/232). Všechny detekované izoláty spadaly do skupiny B. cereus. Nicméně, pouze 75 % z nich bylo identifikováno jako B. cereus sensu stricto, poměrně vysoké procento izolátů (25 %) bylo klasifikováno jako B. thuringiensis, B. weihenstephanensis a B. mycoides. Screening izolátů pomocí polymerázové řetězové reakce odhalil celkovou distribuci genů kódujících produkci enterotoxinů nheABC, hblDAC komplexu a genu pro produkci cereulidu ve výši 97,8 %; 45,7 % a 5,4 %. Jelikož u balených hotových pokrmů nedochází před konzumací k opětovné sterilizaci, jejich kontaminace bakteriemi B. cereus s. l. může znamenat vážné ohrožení bezpečnosti. Rovněž existuje naléhavá potřeba dalších údajů týkajících se výskytu B. thuringiensis v potravinách, zejména z toho důvodu, že B. thuringiensis je běžně používaným biopesticidem.
Název v anglickém jazyce
Toxigenic profile of Bacillus cereus sensu lato bacteria in mass catering and ready-to-heat meals
Popis výsledku anglicky
B. cereus is a well-known causative agent of foodborne bacterial intoxications in particular linked to the restaurant and catering sector. Recently, the toxigenic potential of other B. cereus sensu lato (B. cereus s.l.) species was also confirmed. Therefore, the present investigation was undertaken to study the incidence and toxigenic potential of Bacillus cereus group species in mass catering and ready-to-heat meals. There were 334 samples examined. Recorded incidences of B. cereus s. l. in meals from food service facilities and ready-to-heat meal samples were 39.2 % (40/102) and 19.4 % (45/232), respectively. All of the detected isolates (n = 92) belonged to B. cereus group. However, only 75.0 % were identified as B. cereus sensu stricto (B. cereus s.s.). A high proportion of isolates (25.0 %) were classified as B. thuringiensis, B. weihenstephanensis and B. mycoides. Screening of isolates by multiplex polymerase chain reaction revealed the overall distribution of various enterotoxin genes of nheABC complex, hblDAC complex and nonribosomal peptide synthetase gene responsible for cereulide production as 97.8, 45.7 and 5.4 %, respectively. Since ready-to-heat (RTH) foods are not commonly sterilized by heat treatment before consumption, B. cereus s. l. contamination may cause severe food safety problems. Also, there is an urgent need for further data concerning the occurence of B. thuringiensis in food, in particular as B. thuringiensis is a commonly used biopesticide.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-846-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
15-17
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 5. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—