Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879490" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879490 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem byla aplikace koření Sumah o koncentraci 0,5 %, 1,5 % a 2,5 % na filety kapra obecného za účelem hodnocení změn hodnot pH, aktivity vody (aw) a účinku na vybrané kontaminující mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů CPM, koliformní bakterie KB, psychrotrofní mikroorganismy PSY). Průkazný (p&lt;0,05) pokles hodnot pH 24 hodin po aplikaci Sumah koření o koncentraci 1,5, resp. 2,5 % byl důvodem průkazně (p&lt;0,05) nižší hodnoty CPM (5,09 +/- 0,10, resp. 5,09 +/- 0,08 log KTJ/g). Mezi naměřenými hodnotami aw nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly (p&lt;0,05). Dynamika změn počtu PSY kopírovala průběh změn hodnot CPM včetně existence statisticky významných rozdílů. Významné (p&lt;0,05) rozdíly počtu KB byly zjištěny u všech vzorků mezi 0. dnem a po 24 resp. 48 hodinách skladování, během kterého docházelo k mírnému nárůstu počtu tohoto parametru.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Sumah spice to common carp (Cyprinus carpio) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to apply Sumah spices with a concentration of 0,5 %, 1,5 % and 2,5 % to carp fillets in order to evaluate changes in pH, water activity (aw) and effect on selected contaminating microorganisms (total viable count of microorganisms TVC, coliform bacteria CB, psychrotrophic bacteria PSY). Significant (p&lt;0.05) decrease of pH values 24 hours after application of Sumah spices with a concentration of 1,5 resp. 2,5 % was the reason for the significantly (p&lt;0,05) lower TVM values (5.09 +/- 0.10 and 5.09 +/- 0.08 log CFU/g, respectively). No statistically significant (p&lt;0.05) differences were found between the measured values of aw. The dynamics of changes in the PSY number copied the course of changes in TVC values, including the existence of statistically significant differences. Significant differences (p&lt;0.05) in the number of KB were found in all samples between day 0 and after 24 resp. 48 hours of storage, during which there was a slight increase in the number of this parameter.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    259-268

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku