Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879490" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879490 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110563;download=260549</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv Sumah koření na filety kapra obecného (Cyprinus carpio)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem byla aplikace koření Sumah o koncentraci 0,5 %, 1,5 % a 2,5 % na filety kapra obecného za účelem hodnocení změn hodnot pH, aktivity vody (aw) a účinku na vybrané kontaminující mikroorganismy (celkový počet mikroorganismů CPM, koliformní bakterie KB, psychrotrofní mikroorganismy PSY). Průkazný (p<0,05) pokles hodnot pH 24 hodin po aplikaci Sumah koření o koncentraci 1,5, resp. 2,5 % byl důvodem průkazně (p<0,05) nižší hodnoty CPM (5,09 +/- 0,10, resp. 5,09 +/- 0,08 log KTJ/g). Mezi naměřenými hodnotami aw nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly (p<0,05). Dynamika změn počtu PSY kopírovala průběh změn hodnot CPM včetně existence statisticky významných rozdílů. Významné (p<0,05) rozdíly počtu KB byly zjištěny u všech vzorků mezi 0. dnem a po 24 resp. 48 hodinách skladování, během kterého docházelo k mírnému nárůstu počtu tohoto parametru.
Název v anglickém jazyce
Effect of Sumah spice to common carp (Cyprinus carpio) fillets
Popis výsledku anglicky
The aim was to apply Sumah spices with a concentration of 0,5 %, 1,5 % and 2,5 % to carp fillets in order to evaluate changes in pH, water activity (aw) and effect on selected contaminating microorganisms (total viable count of microorganisms TVC, coliform bacteria CB, psychrotrophic bacteria PSY). Significant (p<0.05) decrease of pH values 24 hours after application of Sumah spices with a concentration of 1,5 resp. 2,5 % was the reason for the significantly (p<0,05) lower TVM values (5.09 +/- 0.10 and 5.09 +/- 0.08 log CFU/g, respectively). No statistically significant (p<0.05) differences were found between the measured values of aw. The dynamics of changes in the PSY number copied the course of changes in TVC values, including the existence of statistically significant differences. Significant differences (p<0.05) in the number of KB were found in all samples between day 0 and after 24 resp. 48 hours of storage, during which there was a slight increase in the number of this parameter.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
259-268
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—