Sledování kvalitativních ukazatelů loveckého salámu během skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898110" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898110 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/18:43898110
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=100306;pril=1;download=11804;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=100306;pril=1;download=11804;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování kvalitativních ukazatelů loveckého salámu během skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Způsoby balení představují velmi podstatnou část výroby masných produktů. Existují dvě hlavní metody balení, které jsou výrobci preferovány – modifikovaná atmosféra a vakuum. Cílem této práce bylo monitorovat změny vybraných fyzikálně-chemických (pH a aktivita vody – aw) a organoleptických parametrů Loveckého salámu v závislosti na způsobu balení (modifikovaná atmosféra, vakuum, nebalený) během 3měsíčního skladování při 15 °C. Výsledky ukázaly, že nebalené salámy mají statisticky významně vyšší (p<0.05) hodnotu pH ale naopak nižší (p<0.05) aktivitu vody než salámy balené (MAP a VAC). Rozdíly ve fyzikálně-chemických vlastnostech mezi vzorky balenými do modifikované atmosféry a vakua nebyly statisticky významné (p>0.05). Výsledky pořadového preferenčního testu neukázaly nejpreferovanější vzorek, protože rozdíly v pořadí nebyly statisticky významné (p>0.01).
Název v anglickém jazyce
Monitoring of qualitative parameters of Lovecký salami during storage
Popis výsledku anglicky
Packaging methods represent very important part of meat processing. There are two main packaging methods that are preferred by producers – modified atmosphere (MAP) and vacuum packaging (VAC). The aim of this work was to monitor changes of selected physicochemical parameters (pH and water activity – aw) and sensory quality of Lovecký salami during 3-month storage period at 15 °C in dependence of packaging method – MAP, VAC and unpacked. Results showed that the unpacked salami had significantly higher (p<0.05) values of pH than packed salamis in MAP and VAC, but significantly lower (p<0.05) values of aw. Some differences were found between MAP and VAC packed salamis, however, they were not significant (p>0.05). Results of sensory analysis showed that there were no differences (p>0.01) among groups of salami in case of sensory preferences.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ingrovy Dny: XLIV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
82-88
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—