Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879597 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů
Popis výsledku v původním jazyce
Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Senzorické vlastnosti jednotlivých medů se od sebe můžou lišit a to zejména podle původu medu. V České republice jsou dvě významné skupiny medů, a to medy květové a medovicové. V práci je hodnoceno pět vzorků květových a pět vzorků medovicových medů, pomoci Ramanovy spektroskopie s následným statistickým vyhodnocení. Pro hodnocení byly popsány specifické píky charakterizující květové a medovicové medy. Pomocí Ramanovy spektroskopie jsme potvrdili běžně se vyskytující cukry v medu a také specifické sacharidy. Mezi vzorky medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti a to od 300 do 1 000 wavenumbers cm-1 . Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají profilu rozdílných druhů medů.
Název v anglickém jazyce
Use of Raman spectroscopy for the detection of flower and honeydew honeys
Popis výsledku anglicky
Honey is one of the favorite natural sweeteners. The sensory properties of individual honeys can differ from each other and especially depending on the origin of the honey. There are two important groups of honeys in the Czech Republic, namely flower honeys and honeydew honeys. Five samples of flower and five samples of honeydew honeys are evaluated in the work, with the help of Raman spectroscopy with subsequent statistical evaluation. Specific peaks characterizing flower and honeydew honeys were described for evaluation. Create a Raman spectroscopy we have confirmed the commonly occurring sugars in honey and also various carbohydrates. The difference in the spectral region and from 300 to 1,000 cm-1 wave numbers was confirmed between the honey samples. Proven differences in the spectral curves of individual profiles of different types of honey.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
160-164
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 5. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—