Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879597 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití Ramanovy spektroskopie pro průkaz květových a medovicových medů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Senzorické vlastnosti jednotlivých medů se od sebe můžou lišit a to zejména podle původu medu. V České republice jsou dvě významné skupiny medů, a to medy květové a medovicové. V práci je hodnoceno pět vzorků květových a pět vzorků medovicových medů, pomoci Ramanovy spektroskopie s následným statistickým vyhodnocení. Pro hodnocení byly popsány specifické píky charakterizující květové a medovicové medy. Pomocí Ramanovy spektroskopie jsme potvrdili běžně se vyskytující cukry v medu a také specifické sacharidy. Mezi vzorky medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti a to od 300 do 1 000 wavenumbers cm-1 . Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají profilu rozdílných druhů medů.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Raman spectroscopy for the detection of flower and honeydew honeys

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is one of the favorite natural sweeteners. The sensory properties of individual honeys can differ from each other and especially depending on the origin of the honey. There are two important groups of honeys in the Czech Republic, namely flower honeys and honeydew honeys. Five samples of flower and five samples of honeydew honeys are evaluated in the work, with the help of Raman spectroscopy with subsequent statistical evaluation. Specific peaks characterizing flower and honeydew honeys were described for evaluation. Create a Raman spectroscopy we have confirmed the commonly occurring sugars in honey and also various carbohydrates. The difference in the spectral region and from 300 to 1,000 cm-1 wave numbers was confirmed between the honey samples. Proven differences in the spectral curves of individual profiles of different types of honey.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021

  • ISBN

    978-80-7592-102-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    160-164

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 5. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku