Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880767" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880767 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů
Popis výsledku v původním jazyce
Med je v dnešní době oblíbeným přírodním sladidlem. Med má své specifické senzorické vlastnosti, jež jsou dány druhem medu. V české republice máme dvě významné skupiny medů, a to květové a medovicové medy. Tato práce se zaměřuje na porovnání dvou druhů medů. Jedná se o medy řepkové a jetelové. V této práci bylo zhodnoceno a porovnáno 40 řepkových a 23 jetelových medů pomocí Ramanovi spektroskopie a následného statistického vyhodnocení. Pro vyhodnocení byly popsány specifické píky charakterizující řepkové a jetelové medy. Pomocí Ramanovi spektroskopie jsme potvrdili typické sacharidy vyskytující se v medu. Mezi jednotlivými druhy medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti od 300 do 1000 wavenumbers cm-1. Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají rozlišnosti obou druhů medů.
Název v anglickém jazyce
Use of Raman spectroscopy for the differentiation of rapeseed and clover honeys
Popis výsledku anglicky
Honey is a popular natural sweetener nowadays. It has its own specific sensory properties, which are determined by the type of honey. In the Czech Republic, there are two major groups of honeys, namely blossom and honeydew honeys. This work focuses on the two types of honeys from blossom honey category. There are rape and clover honeys. In this work, 40 rapeseed and 23 clover honeys were evaluated and compared using Raman spectroscopy and subsequently statistical evaluated. For the Evaluation, specific peaks characterizing rape and clover honeys were described. The typical carbohydrates present in the honey were confirmed by Raman spectroscopy. The difference in the spectral region from 300 to 1500 wavenumbere cm-1 was confirmed between the honeys. The demonstrated differences in the spectral curves are consistent with the distinctiveness of the two groups of honeys.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
432-439
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—