Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880767" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880767 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení řepkových a jetelových medů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Med je v dnešní době oblíbeným přírodním sladidlem. Med má své specifické senzorické vlastnosti, jež jsou dány druhem medu. V české republice máme dvě významné skupiny medů, a to květové a medovicové medy. Tato práce se zaměřuje na porovnání dvou druhů medů. Jedná se o medy řepkové a jetelové. V této práci bylo zhodnoceno a porovnáno 40 řepkových a 23 jetelových medů pomocí Ramanovi spektroskopie a následného statistického vyhodnocení. Pro vyhodnocení byly popsány specifické píky charakterizující řepkové a jetelové medy. Pomocí Ramanovi spektroskopie jsme potvrdili typické sacharidy vyskytující se v medu. Mezi jednotlivými druhy medů byl potvrzen rozdíl ve spektrální oblasti od 300 do 1000 wavenumbers cm-1. Prokázané rozdíly spektrálních křivek odpovídají rozlišnosti obou druhů medů.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Raman spectroscopy for the differentiation of rapeseed and clover honeys

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is a popular natural sweetener nowadays. It has its own specific sensory properties, which are determined by the type of honey. In the Czech Republic, there are two major groups of honeys, namely blossom and honeydew honeys. This work focuses on the two types of honeys from blossom honey category. There are rape and clover honeys. In this work, 40 rapeseed and 23 clover honeys were evaluated and compared using Raman spectroscopy and subsequently statistical evaluated. For the Evaluation, specific peaks characterizing rape and clover honeys were described. The typical carbohydrates present in the honey were confirmed by Raman spectroscopy. The difference in the spectral region from 300 to 1500 wavenumbere cm-1 was confirmed between the honeys. The demonstrated differences in the spectral curves are consistent with the distinctiveness of the two groups of honeys.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023

  • ISBN

    978-80-7509-917-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    432-439

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku